Konaković: BiH je uskočila u evropski voz!

BiH konačno otvara pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

Nakon 20 godina kotrljanja na tom putu, nova vlast je u roku od godinu dana napravila impresivan rezultat koji je prvo prepoznala Evropska komisija, a sad i čelnici svih 27 članica EU koji su večeras digli ruku za otvaranje pregovora sa BiH.

Šef bh. diplomatije Elmedin Konaković za Raport kaže da će današnji datum, 21. mart, ostati upisan u historiji BiH kao jedan od značajnijih.

“Vidio sam nekoliko verzija zaključka koji se tiče nas, ali najvažnije stvar je da je formalno potvrđena odluka o otvaranju pregovora. Ovaj datum će ostati upisan u historiji kao jedan od ljepših. Ono što je jako važno, u tom wordingu piše: Vijeće otvara pregovore, zadužuje se Komisija da izvijesti Vijeće odmah (!) nakon što BiH dostigne novi stepen ispunjenosti uslova, poziva se na preporuke iz decembra 2022. godine. Preporuke iz kojih je BiH uradila mnogo.

Vidio sam neka pogrešna tumečenja, da je to svih 14 prioriteta, da su to neki teški izazovi koji nas čekaju… To nije tako. Ostalo je malo iz ovih preporuka kako bi dobili taj pregovarački okvir. To nemaju još ni Ukrajina ni Moldavija koje su pregovore dobili prije nas. Pregovarački okvir je naredna faza kojim se preciziraju naši dalji potezi. Presretni smo večeras, slavimo da nema novih uslova niti komplikacija. BiH je uskočila u evropski voz”, rekao je Konaković.

Pitamo ga možemo li očekivati da će vlast ispunjavati uvjete istim tempom kao i do sada.

“To treba biti najvažnija poruka. Javnost treba da shvati da su naši sastanci teški, kompleksni, vrlo zahtjevni, doveli BiH tamo gdje nikada nije bila. To treba biti imperativ za koaliciju na državnom nivou da nastavi ovim tempom. Da se na sto stave i teške teme i da se pokušaju naći sredine u kojima niko ništa ne gubi i niko ništa osim građana ne dobiva. EU je zadovoljna onim što smo uradili. Velika je stvar, ali ništa ako ne nastavimo ovim ili bržim tempom.

Sada će biti lakše donositi neke reformske poteze, jer odmah nakon njih imate konkretne efekte. To je nadomak i nadohvat ruke, procesi koji nam osiguravaju bolju ekonomiju, investicije… Nemamo razlog da zaustavimo voz koji je krenuo velikom brzinom ka EU”, naveo je Konaković.

On je istakao da nema informacije kakva je rasprava bila na sjednici.

“Ambijent je danas bio predobar, niko nije previše problematizirao BiH. Racionalne su kritike koje su propitivale da li je ovo dovoljno. Jer pazite, godinama se ovdje ništa nije dešavalo. O tome su najbolje govorili evropski zvaničnici. I drugo, na zasluživanju daljih procesa jeste nešto na čemu počiva EU.

Bilo je nekih disonantnih tonova, ali to je zbog drugih interesa država, nekima je važnija Ukrajina nego BiH pa su pokušali ispregovarati nešto za svoje prioritete. Ali ipak dominantna većina za BiH. Nije bilo nekih teških riječi, jer pazite – mi smo dobili koncezus svih 27 zemalja. Ubijedili smo njemački parlament koji je bio jako skeptičan, nizozemski koji je bio na rubu blokade… Pričat ćemo puno o tome kako se lobiralo i od naših prijatelja. Dobili smo jednu od najvećih nagrada koju je ova zemlja ikad dobila”, istakao je Konaković.

Pitanje je sad

“Pored ovog procesa, taj Plan rasta je paralelni proces. On zahtjeva određene ekonomske reforme i brzi pristup novcu, koji je projekti i infrastrukturni. Mislim da se tu trebamo brzo pozicionirati i uzeti ono što nam pripada, tu se govori o milijardi eura. Još važnije od toga je proces integracije našeg tržišta u evropsko i to onih industrija koje su spremne. Da počeno uklanjati te administrativne prepreke, da naši privrednici lakše izvoze do srca evrope. Evropska unija je ovog puta vrlo konkretna i korektna. Oni kažu da žele pomoći da se naše tržište napravi dovoljno atraktivnim za integraciju. To znači porast plata, porast potrošnje, porast investicija. Ako budemo dovoljno ozbiljni, ova zemlja puno brže može napraviti bolji ambijent da ljudi ostaju, pa čak i da se vrate”, zaključio je Konaković u razgovoru za Raport.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79