Konaković iz Sandžaka: Češće ćemo posjećivati ovaj dio Srbije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković očekuje da će u narednih nekoliko mjeseci uspješno popraviti adiministrativne propuste i da će Generalni konzulat BiH u Novom Pazara otvoriti vrata za građane.

On je nakon razgovora sa rukovodstvom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) rekao da će nakon usvajanja državnog budžeta uraditi sistematizaciju radnih mjesta.

– Napravljen je administrativni propust u Ministarstvu vanjskih poslova prilikom otvaranja ovog konzulata, jer nemamo rješeno pitanje budžeta i sistematiziranja radnih mjesta. Do kraja marta BiH će imati usvojen budžet, a unutar tog budžeta bit će pozicije za konzulate u Novom Pazaru i Rijeci, kao i za ambasadu u Tirani i još neke koje ćemo otvoriti, rekao je Konaković.

On je dodao da im je prioritet da u konzulatu u Novom Pazaru sjede ljudi koji mogu pomoći Bosancima i Hercegovcima na ovim prostorima da lakše komuniciraju sa svojom domovinom.

Konaković je ranije javnosti iznio podatak da ovaj konzulat za 10 mjeseci BiH košta 38.500 eura.

On je rekao da je sa čelnicima BNV-a razgovarao o poziciji Bošnjaka u Srbiji.

– Pričali smo i o nekim drugim vidovima saradnje između BiH i Srbije. Ovo je moj prvi dolazak u BNV na ovoj poziciji, a mislim da će ih biti još mnogo, a prilikom svakog dolaska posjećivaćemo i ovaj dio Srbije, tokom kojeg ćemo pričati o položaju i poziciji na prostoru jugoistočne Evrope, rekao je Konaković.

Konaković posjetio BNV: U Beogradu sam razgovarao o Sandžaku i stanju Bošnjaka

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79