Konaković: Ne zanima me navodni snimak iz Laktaša

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković vraća se iz Rima u Sarajevo gdje bi sutra trebao imati sastanke sa ministrom odbrane Njemačke Borisom Pistoriusom te generalnom direktoricom za Evropu Angelinom Eichhorst.

A, u Rimu je bio na sastanaku sa ministrima zemalja EU koje su dio grupe ‘Prijatelji Zapadnog Balkana’.

Konaković za Raport sumira utiske sa ovog sastanka, ali i trenutnu političku situaciju.

“Ovdje se radi o sedam država koje se formalno zovu ‘Prijatelji Zapadnog Balkana’ i koje su veliki lobisti, posebno za BiH. Ovih sedam zemalja su potpisnici onog pisma koje je otišlo prema Borellu u kojem su tražili da EU otvori pregovore s BiH. Domaćin je ovog puta bio Tajani (MVP Italije). Oni su impresivni u poznavanju naše situacije. O svakom zakonu smo razgovorali, i do u detalje su upoznati i oni će u ovoj završnici lobirati za nas, ali i do nas je. Moramo isporučiti dio preuzetih obaveza”, navodi Konaković.

SDA Trojci: Objavite tajni snimak iz Laktaša, građani moraju znati šta ste dogovorili sa Dodikom i Čovićem

SNSD možda ima skrivenu agendu

No, te obaveze opet kaskaju zbog SNSD-a. Jedan od važnih zakona je onaj o sprečavanju pranja novca, a stranka Milorada Dodika ga je blokirala u Domu naroda BiH iako je on prošao Vijeće ministara i Predstavnički dom. Konaković kaže da je to bila čudna odluka.

“To je čudna odluka delagata iz SNSD-a. Jer je to zakon koji je prošao Vijeće ministara jednoglasno. Taj je prijedlog došao iz SNSD-a da se ide sa tim zakonom. On je tehnički dobro pripremljen. To je bilo iznenađujuće i pokazuje da SNSD možda ima jednu skrivenu agendu. Međutim, moje impresije, pa i sad iz Rima, svi znaju da je sad najveća odgovornost na SNSD-u jer ima tu polugu blokade. Ubjeđen sam da će, ako budu blokirali naš evropski put, ta stranka i njen lider platiti visoku cijenu. Ionako su već debelo zagazili u crveno. Računam da su toga svjesni. Ovaj zakon je tehnički još živ, on se može na Kolegij vratiti i usvojiti. Nadam se da su svjesni”, rekao je Konaković.

A da koalicioni partneri nisu uvijek na istom fonu oko toga šta je dogovoreno, a šta nije pokazao je i sastanak u Laktašima. Dok SNSD i HDZ tvrde da su dogovorene različite stvari (svako priča o onoe što ga žulja), iz Trojke kaže da je bilo razgovora, ali ne i dogovora. Na ‘dogovoru’ posebno insistira opozicija.

Konaković kaže da opozicija nema šta drugo da radi nego da zabavlja sebe i javnost jeftinim spinovima.

“Dva su pravca. Jedan je pravac u kojem se zabavlja naša javnost u različitim interpretacijama, posebno opozicije Ne mogu da nađen pravi riječ za njih. Nikada nisu predložili niti jednu riječ i sad sve ono što nisu uradili 20 godina bacaju narodu u oči kao maglu ili prašinu. Druga stvar je da smo tamo otvorili nekoliko važnih tema, oko nekih imamo saglasnost, neke smo samo otvorili. Da je to bio sporazum, on bi bio potpisan. Poput onog Mostarskog, jer se to može zvati Mostarski sporazum, kojeg lider HDZ-a sad od nas traži da implementiramo, a potpisao ga je sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem. Ili recimo naš sporazum sa početka, koji ima potpise predsjednike stranaka. Ovo je bio pokušaj da se dođe do nekog rješenja u kojem bismo napravili važen korake, ali i napravili neke velike korake. Neka se ljudi zabavljaju mi ćemo raditi svoj dio posla, ozbiljno i odgovorno”, istakao je Konaković.

Lider HDZ-a BiH za sutra je zakazao press-konferenciju na kojoj će govoriti o ‘aktuelnoj političkoj situaciji’. Ranije je prilično ljut govorio o sastanku iz Laktaša, poručujući liderima Trojke da ima sve snimljeno.

“Glupo bi bilo razgovarati o bilo kakvim snimcima ili prijetnjama snimcima. Sigurno ima nasnimanih stvari. Uvjeren sam ja da ima političara koji snimaju i puštaju. Mi svoj posao radimo transparentno i snimci nas ne zanimaju. Ne znam šta mu je tema te press-konferencije i on kao i mi ima obavezu da u finišu ove priče ne zabrljamo. Nadam se da je svjestan da je sad prioritet ono oko čega se slažemo. Ako to bude pristup kao dosad, onda možemo doći do cilja. Ako bude druga agencija neće biti dobro”, kaže Konaković.

Otkrio nam je i da mu je pomoćnik državnog sekretara SAD James O'Brien rekao šta iz dokumenata sa sastanka u Laktašima nije prihvatljivo.

“Ja sam u stalnom kontaktu sa Američkom ambasadom i sa O'Brienom sam imao jedan fantastičan sastanak koji je trajao 50 minuta. Razmijenili smo iskustva. Dobio sam za sebe tumačenje šta je to što su oni kritizirali iz Laktaša. Ima tu tema koje su se otvorile i koje jesu za kritiku. Ali tu nema sporazuma niti dogovora. Jer je tu ostalo otvorenih pitanja koja nisu usaglašena, ali neka – istina – jesu”, otkriva Konaković.
‘Nove sankcije SAD? Ne bi se čudio’

Ipak, O'Brien je žešće komentirao tri glavne nacionalne stranke odnosno njihove lidere i suprugu lidera. Tačnije – O'Brien je brutalno raskovao Milorada Dodika, Dragana Čovića i Sebiju Izetbegović. Neki kažu da je to bilo obrazloženje i za nove sankcije.

“Amerikanci imaju taj koncept u kojem ponekad polunajave neke procese, ja zbog svoje pozicije ne mogu to komentirati, nemam informacij, a i da imam ne bi bilo korketno”, naveo je Konaković.

Ali politička poruka, kaže, je jasna.

“Prva, najvažnija, O'Brien je pokazao da do u detalje prati politički scenu u BiH i da zna i prati poteze svih političkih aktera. I to nam potvrđuje posvećenost američke administracije koju smo rijetko kad imali kao što je sad imamo. To je ohrabrujuće. Prije toga smo imali Vijeće NATO-a u Sarajevu koje je poslalo možda još i oštrije poruke na našoj zatvorenoj sesiji. Doveli smo i dovodimo brojne važne aktere, O'Brien se možda istakao možda baš tim detaljnim poznavanjem prilika i najavom procesa. Da li će biti sankcija ili nekih novih poteza – ne bih se čudio. Amerikanci su vrlo progresivni, ako su dobili informacije one ne mogu biti kafanske ili ulične, onda su to provjerene, kredibilne informacije i neka se paze oni koji su nešto loše uradili”, zaključio je Konaković u izjavi za Raport.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79