Konaković o Izbornom zakonu: Razgovarat ćemo s kolegama s državnog nivoa

Predsjednik Naroda i Pravde i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković obratio se medijima iz Konjica, gdje se danas održava sastanak predstavnika stranaka trojke kojem prisustvuju i svi lideri.

On je kazao da su razgovarali o funkcioniranju vlasti, budžetu i energetici.

“Ogromne probleme smo tamo zatekli, one koje nam je ostavila prethodna vlast. Razgovarat ćemo i o direktoru BH Telecoma i o nekim strateškim planovima iz te oblasti “, rekao je Konaković.

Istakao je i da je 14 prioreta Evropske komisije za otvaranje pregovora s EU jedna od tema razgovora.

U vezi s izmjenama Izbornog zakona kazao je da nije optimista, no da će pokušati razgovarati s kolegama s državnog nivoa vlasti, kako bi ih alarmirali.

“Mislim da su svjesni da će Schmidt nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona. One su realne moguće i vrlo lako ostvarive. S druge strane dolazi i da se uz tehničke zahtjeve mijenjaju i neki druge dijelovi Izbornog zakona. Moramo početi od Ustava, za nas je prioritet implementacija međunarodnih presuda i uklanjanje diskriminacije”, istakao je Konaković.

Osvrnuo se i na problem toga što budžet na nivou FBiH nije usvojen te naglasio da mora biti donesena odluka o privremenom finansiranju, jer ukoliko do toga ne doće, bit će blokada života u FBiH.

“Bio bih sretniji da idemo u usvajanje budžeta barem po hitnoj proceduri”, zaključio je Konaković, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79