Konaković otkrio da su Ujedinjeni Arapski Emirati donijeli odluku o ukidanju viza za građane BiH

Konaković otkrio da su Ujedinjeni Arapski Emirati donijeli odluku o ukidanju viza za građane BiH


Bosna i Hercegovina uskoro bi mogla vidjeti ukidanje viza za svoje građane koji putuju u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), prema najnovijim informacijama koje je otkrio Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković.

Ministar Konaković je gostujući u programu televizije N1 otkrio da su UAE donijele odluku o ukidanju viza za građane BiH. Međutim, kako bi ta odluka postala stvarnost, potrebno ju je ratificirati organima vlasti u Bosni i Hercegovini.

“UAE su donijeli odluku o ukidanju viza za građane BiH. Način na koji se odluka implementira podrazumijeva da moramo na Vijeću ministara, Predsjedništvu i vjerojatno u Parlamentu ratificirati taj sporazum dvije zemlje”, izjavio je Konaković.

Konaković je također naglasio da je zajedno s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem, dogovorio brzu akciju nakon ratifikacije u Vijeću ministara kako bi Predsjedništvo potvrdilo ovu odluku.

“U fazi smo tehničkog brušenja tog dokumenta”, dodao je Konaković.

Ukidanje viza za građane BiH također bi značilo smanjenje troškova putovanja u Emirate, budući da je taksa za vizu za ulazak u zemlju iznosila 400 AED, što prema trenutnom kursu iznosi otprilike 100 eura.

Ova odluka dolazi nakon posjete ministra vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Abdullah bin Zayed Al Nahyana, Bosni i Hercegovini u aprilu ove godine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija