Konaković razotkrio Biseru Turković: 100.000 eura smo dali za zgrade koje ne rade

Elmedin Konaković, šef diplomatije BiH, otkrio je u Parlamentu BiH nove detalje javašluka svoje prethodnice Bisere Turković.

Zastupnica Aida Baručija pitala je Konakovića tokm sjednice o tome šta je zatekao u Ministarstvu vanjskih poslova. Odnosno konkretno o konzulatima u Rijeci i Novom Pazaru.

“Brzim uvidom, jedan od uočenih problema jesu ova dva otvorena konzulata i onaj u Tirani. Ne postoje u sistematizaciji radnih mjesta ljudi koji bi mogli raditi u tim konzulatima. Nisu budžetirani. Tako da za to nema novca za njih”, naveo je Konaković.

On je kazao da nas je to koštalo već 100.000 eura.

“Ovaj u Rijeci ima ugovor o zakupu već punih sedam mjeseci. U Novom Pazaru punih 10 mjeseci 3850 eura mjesečno. Do sad je 100.000 eura otišlo u zgrade u kojima nema osoblja. Imamo informaciju, da se u konzulatu u Rijeci nalazi jedna osoba koja ima neki ugovor o djelu. Istražujemo ko je to napravio i je li to po zakonu”, naveo je dalje Konaković u Parlamentu.

On je kazao da su se odluke o otvaranju ovih konzulata donosile u vrijeme predizborne kampanje.

Međutim, najkritičnije je što su se donosile za vrijeme privremenog finansiranja.

“To nije predstava za javnost nego puno ozbiljnija stvar jer se kršio Zakona o budžetu”, naglasio je on.

“Imamo indikacije da su i ugovori koji su sklapani sklopljeni mimo procedure. O tome ćemo sastaviti informaciju. Plašim se da će iz ovog revizorskog izvještaja čio dio imamo, izaći još mnogo toga”, zaključio je Konaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79