Konaković: Tužni smo zbog nesreće, ali naše aktivnosti moraju teći dalje

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković oglasio se na svom zvaničnom Facebook profilu gdje je prokomentirao trenutnu situaciju u Turskoj i Siriji.

“Vijeće ministara će sutra ili u četvrtak donijeti odluku o novčanoj pomoći iz sredstava tekuće rezerve. Apelujem na kolege da ne koriste ovu temu u političke svrhe i da se upoznaju ili podsjete na ustavne nadležnosti državnog nivoa i drugih nivoa vlasti. Tužni smo zbog nesreće koja je pogodila pomenuta područja, ali i pored toga naše redovne aktivnosti moraju teći dalje”, naveo je Konaković.

Osvrnuo se i na sastanke koje je danas u Briselu održao sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, rpedsjednikom Odbora za vanjsku politiku Dejvidom Mekalisterom i stalnim izvjestiocem za BiH Paulom Rangelom.

“Jasne su poruke da su vrata EU otvorena za Bosnu i Hercegovinu. Naglašeno je još jednom da moramo predano raditi na implementaciji 14 prioriteta, pokrenuti ozbiljne reforme i iskoristiti priliku koju smo dobili kandidatakim statusom. Svi pomenuti akteri se pohvalno izrazili zbog brzog formiranja Vijeća ministara i nadaju se brzom formiranju Vlade FBiH.

Dodao je i da je stigla još jedna dobra vijest.

“Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's povećala je izglede kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne i zadržala kreditni rejting Bosne i Hercegovine, koji glasi “B”. Obrazlažući poboljšanje izgleda kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, analitičari ove agencije navode da je posljednjih mjeseci došlo do veće političke stabilnosti u BiH, uz blagovremeno formiranje vlasti na državnom nivou, nakon opštih izbora održanih u oktobru 2022. godine. Još jedna potvrda koliko je politička stabilnost važna za ekonomiju naše domovine i kako zbog te činjenice moramo biti spremni na dogovor i kompromis. Brisel je destinacija na koju planiramo putovati često. Na mjestu gdje se donose važne odluke naše prisustvo mora biti mnogo značajnije, BiH mora biti mnogo vidljivija”, poručio je Konaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79