Konaković Vučiću: Idemo u reviziju presude i naplatu ratne odštete!

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u razgovoru za N1 najavio je kako će tražiti isplatu ratne štete od Srbije, kao i obnovu revizije presude protiv ove zemlje.

“Pošto je Vučić ovakav mi ćemo na sve druge načine i dalje tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije. Zaista ovakav Vučić i ovakva Srbija od nas ne zaslužuju ni trunku poštovanja”, poručio je šef bh. diplomatije.

U utorak je najavljena vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o BiH na zahtjev Rusije i tom prilikom bi se trebala video linkom obratiti i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Konaković je potvrdio ovu informaciju istakavši kako Rusija pokušava osigurati obraćanje Cvijanović…

Time se potvrđuje ono što intenzivno govorimo nekoliko mjeseci da je Republika Srpska, njen lider i Cvijanović istureno krilo Rusije. Ponovit ću onaj prvi dio jer ga smatram važnim dijelom priče, i Vučić se napokon pokazao u tom pravom svjetlu. Ti ljudi ni u svojoj kući ne mogu objasniti zašto su ovoliko energije uložili kako bi branili usvajanje rezolucije koja kaže da ćemo se sjetit šta se desilo 11. jula u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija. Svijet će taj datum obilježiti sa pijatetom prema žrtvama i zabranjeno je dalje negirati genocid. Vučić, Dodik, Cvijanović i svi njima slični bore se svim silama da se genocid i dalje može negirati. Dakle, njeno obraćanje ne vjerujem da će promijeniti nešto što je izvjesno i realno. Naravno da Srbija kroz Rusiju i neke zemlje ima veliku podršku da se rezolucija ne usvoji, ali misli da će slobodnomisleći svijet još jednom poslati poruku da se takve stvari ne zaboravljaju i ne dozvoljavaju.

Za Vučića jedna važna poruka, on je napravio Dan D od ove rezolucije kao da će se njenim usvajanjem nešto promijenit. To će biti civilizacijska poruka svima koji negiraju genocid da to prestanu raditi i da se sjećamo 11. jula. Dakle, ništa se neće promijeniti, mi ćemo uložiti sve napore da istinu o Srebrenici promičemo na svakom mogućem mjestu. Ovakva Srbija zaslužuje naš prezir. Ne zaslužuje nikakvu ruku saradnje. Mi smo godinu dana odlazili, razgovarali, nudili dijalog, a dobili smo od njih moralni šamar u pokušaju da se rezolucija zaustavi. Bez obzira na epilog glasanja o rezoluciji koja ne pravi pretpostavku, kako Vučić laže svjetsku javnost, za ratnu odštetu, ali pošto je on ovakav mi ćemo na sve druge načine i dalje tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije. Zaista ovakav Vučić i ovakva Srbija od nas ne zaslužuju ni trunku poštovanja.

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79