Korona nije povećala smrtnost u BiH: Naprotiv, smrtnost je smanjena!

“Slobodna Bosna” je prikupila službene podatke o broju umrlih osoba u prvom polugodištu ove, kao i prethodne godine, te ustanovila da pandemija koronavirusa nije povećala smrtnost u BiH. Dapače, smrtnost je smanjena u oba entiteta, i to za 6,8 posto!

U prvih šest mjeseci prošle godine u cijeloj BiH umrle su 18.853 osobe, dok je u istom periodu ove godine umrlo 17.575 osoba. To znači da je broj umrlih smanjen za 6,8 posto odnosno u apsolutnom iznosu za 1.278.

Naime, u prvih šest mjeseci prošle godine u cijeloj BiH umrle su 18.853 osobe, dok je u istom periodu ove godine umrlo 17.575 osoba.

Smanjenje broja umrlih registrirano je u oba entiteta, i to skoro u jednakom procentu.

Kada se pojavila početkom marta, o pandemiji koronavirusa govorilo se i pisalo kao o kugi modernog doba, koja masovno odnosi ljudske živote. No, uporednom analizom statističkih podataka utvrdili smo nepobitnu činjenicu da pandemija koronavirusa uopće nije povećala mortalitet u BiH nego je, naprotiv, smrtnost značajno smanjena!

Činjenica da je u prvih šest mjeseci ove godine smanjen broj umrlih osoba djelimično se može objasniti smanjenim brojem ubistava, samoubistava i smrti izazvanih saobraćajnim nesrećama, jer se tokom restriktivnih mjera značajno smanjilo kretanje ljudi.

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila globalnu opasnost od koronavirusa (pandemiju), dvije entitetske vlade proglasile su stanje prirodne nesreće (FBiH) odnosno vanredno stanje (RS) i u okviru toga uvele rigorozne mjere zaštite, uključujući i policijski sat i potpunu zabranu kretanja osobama mlađim od 18 i starijima od 65 godina. Zahvaljujući tome, društveni i ekonomski tokovi su, praktično, zaustavljeni. Smanjen je broj saobraćajnih nesreća, ubistava i samoubistava, što je donekle utjecalo na smanjenje ukupnog broj mrtvih u prvih šest mjeseci ove godine. Kažemo donekle, jer je broj mrtvih manji i u onim mjesecima ove godine kada su entitetske vlade počele ukidati restriktivne mjere.

Zanimljivo, do sličnih rezultata došao je i državni statistički zavod susjedne Hrvatske. Ukupan broj umrlih u Hrvatskoj u periodu od januara do juna 2020. također je manji nego u istom periodu prošle godine, i to za 985 osoba.

Hrvatski zavod za statistiku uradio je šire istraživanje pod nazivom: “Učinci pandemije bolesti Covid-19 na društveno-ekonomske pokazatelje” i u tom istraživanju se nalazi ovaj šokantni podatak o smanjenoj smrtnosti u ovoj godini u odnosu na isti period prošle godine.

Kako navode, podaci pokazuju da, uprkos pandemiji bolesti Covid-19, nisu zabilježena znatnija odstupanja ukupnog broja umrlih u odnosu na promatrani period prethodnih godina.

Osim evidentne činjenice da je broj umrlih u BiH smanjen u ovoj godini, mogu se uočiti još dva veoma zanimljiva trenda. Prema statističkim podacima, broj sklopljenih brakova u prvih pet mjeseci u BiH skoro je tri puta manji u poređenju s istim periodom prošle godine. Korona se drastično odrazila i na bračne zajednice i to na način da je broj razvoda prepolovljen.

Naravno, ozbiljniji zaključci o stvarnim efektima pandemije koronavirusa mogu se izvući tek nakon dužeg perioda posmatranja. Ono što se, međutim, već sada može zaključiti jeste činjenica da je prenaglašen strah od pandemije koronavirusa. S velikom sigurnošću se može zaključiti da koronavirus u BiH, kao i u susjednoj Hrvatskoj, nije povećao smrtnost kako bi se to moglo zaključiti iz novinskih tekstova i izjava medicinskih autoriteta.

Cinici bi rekli da je to možda zato što ljudi za vrijeme pandemije manje idu kod ljekara zbog drugih bolesti!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79