Korona u malom mjestu u BiH odnijela već dva života, razbolio im se i doktor

Ova rubna opština, osnovana nakon Dejtona, ima po popisu oko 6.500 stanovnika, upućeni tvrde da ovdje “odistinski živi i svake noći noćiva” njih oko 4.000.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Dvije bake su umrle, jedan ljekar se razbolio, četvoro zaraženih mještana je u karantinu, a ulice i dvorišta jednog od naljepših mjesta u RS-u su opustjele, piše Srpskainfo.

Sve ovo virus korona je uradio za samo nekoliko dana i to na početku nesuđene turističke sezone u Ribniku. Jer, Ribnik, malo mjesto sa oko 800 stanovnika, kroz koje protiče istoimena rijeka, svjetski je poznata destinacija za flaj fišing – ribarenje u netaknutoj prirodi.

– Turista nema, naravno, i pitanje je da li će ih ove godine uopšte biti, ali biće svega, samo da ovo preživimo – kaže načelnik opštine Ribnik Nebojša Karać.

Ova rubna opština, osnovana nakon Dejtona, ima po popisu oko 6.500 stanovnika, upućeni tvrde da ovdje “odistinski živi i svake noći noćiva” njih oko 4.000.

Mještani su razbacani po brojnim selima između Manjače i izvorišta Sane. Sam Ribnik, bajkovito mjesto kao sa razglednice, utonulo je u tišinu.

Tiha je i prostrana prazna škola. Đaci su poslati kući, a učionice pretvorene u karantin sa 12 kreveta. Tu, u izolaciji, borave meštani zarženih koronom.

– Baka Anđa iz našeg komšiluka bila je prva žrtva korona virusa u RS-u. Umrla je 28. marta. Divna, blaga žena, svi smo je voljeli. Prije tri dana umrla je i druga baka, imala je preko 80 godina. Tuga, pa eto. Njihove porodice su testirane, nadamo se najboljem. Ipak je ovo zdrava sredina, zdrava priroda, valjda neće biti neko veće zlo – kaže mještanin Milan Vuković.

Sve je, kažu u Ribniku, počelo kada je virusom zaražen jedan od porodičnih ljekara zaposlenih u Domu zdravlja.

On, kao i većina drugih doktora, profesora i inženjera zaposlenih u šumariji, ne živi u Ribniku, nego na posao dolazi iz Banje Luke.

Vjeruje se da je i virus stigao istim putem. Priča da je doktor koronom zaražen u kontaktu sa “jednim italijanskim turistom”, ispostavilo se, samo je jedna od brojnih glasina, koje, valjda, uvijek dolaze sa epidemijama i nesrećama.

– Nisu turisti još ni stigli u naš kraj, sezona je taman trebalo da počne, a i da jesu, turisti ovdje dođu da pecaju i uživaju u prirodi, a ne da idu doktoru. Međutim, ljekar je, ne znajući da ima virus, tokom vikenda pregledao oko 150 pacijenata, naših ljudi. Kad je potvrđeno da je pozitivan, zavladao je strah, što je i normalno. I kada je testiranje pokazalo da su svi pacijenti negativni na koronu, strah nije popustio. Ljudi su se povukli u kuće – priča načelnik opštine.

Ova mala opština se, u jeku epidemije, ponijela kao velika. Ekspresnom brzinom uvedene su sve za takve prilike propisane mjere.

Pod zdravstveni ndzor je stavljen 21 mještanin. Uspostavljen je karantin. Zabranjena okupljanja. Kafane su zatvorene, a u prodavnicu ide samo ko mora i to sa maskom na licu.

Mušterije ulaze jedna po jedna. Radi samo opština, i to na minimum, te šumarija i Dom zdravlja u kojem su takođe uvedene stroge mjere zaštite medicinara i pacijenata.

Rade i poštari. Neumorno krstare Ribnikom i okolnim selima, jer ovdje živi mnogo penzionera i većina njih penzije prima preko pošte.

Neki od ribničkih penzionera, a i brojni domaćini, koji se inače bave poljoprivredom ili šumskim radovima, skockali su svoje kuće da bi ponudili smještaj turistima iz zapadne Evrope.

Ali, sobe za goste će ostati prazne, kao i rustični bungalovi uz rijeku Ribnik. Ova biser rijeka, najkraća i po mnogima naljepša u BiH, duga svega 7,5 kilometara, puna je plemenite ribe.

Lipljeni i pastrmke mogu se mirno praćakati u Ribniku. Flaj fišeri iz Italije, Njemačke, Slovenije, Austrije… ovog proljeća neće doći. Imaju prečih briga. A i Ribničani su se o sebi zabavili.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79