Koronavirus u BiH: 41 posto građana smatra da će doći do drugog vala

Istraživanje je provedeno putem online panela JaZnam.ba na reprezentativnom uzorku za BiH (n=514) online populacije u periodu od 29. maja do 2. juna.

Kada je riječ o drugom valu pandemije, trećina smatra da to ne može procijeniti. Od 41 posto koliko vjeruje da je do toga doći 11 posto građana je prilično sigurno u pojavu drugog vala, dok 30 posto smatra da je vrlo vjerovatno očekivati drugi val pandemije.

S druge strane, gotovo četvrtina (23 posto) ne vjeruje u mogućnost pojave novog vala, dok gotovo trećina građana BiH (31 posto) nije mogla dati procjenu na ovo pitanje.Dalje, mlađa populacija (18-29) je optimističnija u prognozi da do drugog vala neće doći, dok su građani sredne životne dobi (30-49) suprotnog mišljenja i smatraju da je drugi val u BiH vrlo vjerovatan. Gledano po entitetima, nema značajne razlike u dobijenim rezultatima.

Među građanima koji vjeruju da bi moglo doći do drugog vala pandemije koronavirusa u BiH, gotovo 40 posto smatra da će se to dogoditi na jesen – 9. ili 10. mjesec, dok nešto manji procenat, 22 posto smatra da će drugi val se desiti na zimu – 11. ili 12. mjesec.

 

Jako mali procenat smatra da drugi val možemo očekivati već sada tokom ljeta ili nekad kasnije tokom 2021. godine. U slučaju novog vala gotovo većina smatra da restriktivne mjere trebaju biti identične kao tokom prvog vala ili čak strožije

Na pitanje kako bi trebale izgledati mjere protiv širenja koronavirusa u slučaju da dođe do drugog vala pandemije, građani BiH su također podijeljenog mišljenja. Pa tako gotovo podjednak procenat (skoro četvrtina populacije) smatra da restriktivne mjere u slučaju novog vala virusa u BiH trebaju biti identične kao u prvom valu ili čak strožije.

Ostatak stanovništva je mišljenja da mjere trebaju biti blaže nego u prvom valu (17 posto) ili da trebaju biti minimalne (15 posto). Zanimljivo je da skoro 13 posto populacije smatra da ne treba uvoditi nikakve posebne mjere u slučaju novog vala koronavirusa.

U slučaju drugog vala, mlađa populacija (18-29) je sklonija mišljenju da mjere treba pooštriti, dok populacija srednje životne dobi, te oni stariji od 50 godina, priželjkuju blaže mjere nego u prvom valu. S obzirom da je upravo populacija srednje životne dobi (roditelji maloljetne djece) i stariji od 50 godina bili i najviše “pogođeni” restriktivnim mjerama tokom vrhunca pandemije (zabrana kretanja za najmlađe, te za starije od 65) dobijeni rezultati su očekivani.

Gledano na nivou entiteta, građani Federacije BiH značajno više smatraju da je potrebno uvesti identične mjere kao u prvom valu za razliku od građana Republike Srpske koji su skloniji stavu da, ukoliko dođe do drugog vala pandemije, mjere trebaju biti blaže.

 

Kako je ublažavanje restriktivnih mjera došlo značajno kasnije u Republici Srpskoj (ukidanje policijskog sata, zabrana kretanja za mlađe i starije) sasvim je očekivan stav građana RS-a da restriktivne mjere trebaju biti blaže ako dođe do novog vala.

Više od polovine bh građana vjeruje u neku od teorija zavjera o koronavirusu, a trećina misli da je virus nastao u wuhanskom laboratoriju

Prema dobijenim rezultatima, gotovo četvrtina građana ili 24% vjeruje u službenu, naučno utemeljenu teoriju odnosno da je koronavirus prirodan virus te da je prešao sa životinje na čovjeka i počeo se širiti kao i ostali virusi.

Ipak, većina je sklona vjerovanju nekoj od popularnih teorija zavjere o koronavirusu:

– Trećina ili 32 posto građana smatra da je koronavirus nastao u Wuhanu u laboratoriju. Od toga 14 posto smatra je virus kreiran u laboratoriju u Wuhanu i namjerno pušten, 12 posto je mišljenja da je virus prirodan te da je izašao iz laboratorija u Wuhanu nenamjerno, usljed ljudske pogreške dok 6 posto tvrdi da je virus prirodan i da je namjerno pušten iz laboratorija.

– 11 posto bh populacije smatra da Bill Gates, u saradnji sa farmaceutskim kompanijama, stoji iza ove pandemije

– Određen procenat građana BiH (7 posto) smatra da koronavirus uopšte ne postoji dok jako mali procenat (3 posto) vjeruje da su za koronavirus odgovorni elektromagnetni valovi iz 5G antena prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79