Košarkaši Borca se potrovali u mostarskom hotelu

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nema ništa protiv toga da BiH postane članica Еvropske Unije, ali da Еvropa šalje kontradiktorne poruke o uslovima pristupanja.

“Moj stav se nije promijenio već godinama: nemam ništa protiv toga da Bosna i Hercegovina postane članica Еvropske Unije. Jedina promjena u odnosu na prije deset godina je smanjeni entuzijazam prema ovom pitanju.

Smatram da za to nismo isključivo mi krivi, koliko je Еvropa, koja nam šalje kontradiktorne poruke o uslovima pristupanja. Еvropa trenutno nema jedinstvenu vodeću snagu koja bi vodila razvoj ЕU, što utiče na našu motivaciju za pridruživanje. Međutim, ЕU ostaje prirodno okruženje za zemlje evropskog kontinenta. Važno je da Republika Srpska na putu ka Еvropi ne žrtvuje svoj identitet i tradiciju“, izjavio je Dodik za austrijski portal Kosmo.

Ako evropski put omogućava očuvanje naše kulture, nezavisnosti i tradicije, vrijedi ga slijediti, poručio je Dodik. Ipak, dodaje, ЕU pokazuje nedosljednosti, posebno kada se radi o vladavini prava i intervencijama koje podržavaju strane sile, što dovodi do percepcije Republike Srpske kao remetilačkog faktora.

Еvropa se takođe i bori sa unutrašnjim problemima što ostavlja kontinent pod uticajem Sjedinjenih Američkih Država. Predsjedništvo Džoa Bajdena, suočeno s vlastitim izazovima, reflektuje ovu situaciju gdje Еvropa indirektno ostaje pod vodstvom lidera koji možda nisu dorasli zadatku. Odlučni smo da ne izgubimo Republiku Srpsku i da se, ako bude potrebno, odupremo nametnutim uslovima na ‘evropskom putu'“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da je BiH projekat Amerike, koja je nakon rata, stvorila uvjerenje da su Srbi odgovorni za sukob i da zaslužuju svaku vrstu kazne.

„Neposredno poslije rata, oni nisu imali u cilju da usvoje pregovori mira. Njima je Bosna i Hercegovina država u kojoj će biti na muslimanskoj strani ujedno i karta za koju se drže kako bi se predstavilo da su dobri sa muslimanima. Možete da pogledate šta su radili muslimanima na drugim mjestima. Bosna i Hercegovina nema globalno značajne resurse koji bi njima mogli biti od interesa.

Međutim, u ovih trideset godina, stvorili su sistem u kojem su sve institucionalne i druge komande u državi podređene njihovim interesima, pokušavajući kontinuirano da upravljaju i nameću rješenja, sa varirajućim stepenom uspjeha. Sada su naišli na prepreku koja se teško prelazi. Oni su isključivo fokusirani na ostvarivanje profita i lobiranje. Nemam drugo objašnjenje za njihove ciljeve“, istakao je on. Košarkaši Borca su se potrovali u hotelu u Mostaru pred ključni meč ABA 2 lige protiv Heliosa i nezadovoljni su jer su izgubili službenim rezultatom 20:0.

Posljednji turnir ligaškog dijela ABA 2 lige igra se u Širokom Brijegu, a u pretposljednjem kolu Borac je imao priliku protiv Heliosa pobjedom zakoračiti u play-off.

No, u hotelu u Mostaru košarkaši Borca su se potrovali i zatražili odgađanje utakmice, što ABA liga nije uvažila i registrovala je meč službenim rezultatom 20:0 u korist Heliosa.

Nakon prekjučerašnjeg trovanja hranom u restoranu hotela u Mostaru igrača i stručnog štaba KK Borac, ovim putem želimo da informišemo javnost da se članovi crveno-plavog tabora postepeno oporavljaju. Također, želimo da izrazimo nezadovoljstvo odlukom KK Helios da ne prihvati molbu za odgađanje meča usljed vanredne situacije. Želimo da izrazimo i nezadovoljstvo odlukom menadžmenta ABA lige da utakmicu registruje 20:0 za ekipu KK Helios i dodijeli nam minus bod na tabeli takmičenja.

Treba uzeti u obzir da je ovo kardinalna greška organizatora turnira to jeste ABA lige i hotela u kome su smješteni crveno-plavi, te da ove odluke i konkretna situacija direktno utiču na konačan rasplet plasmana našeg Borca u play-off ABA 2 lige.

Nadamo se da će se igrači oporaviti do sutrašnjeg i ujedno i posljednjeg duela u regularnom dijelu sezone ABA 2 protiv ekipe KK Sutjeska”, poručili su iz Borca.

Borac će morati pobijediti Sutjesku, te se nadati porazima Heliosa protiv Podgorice, te Pelistera protiv Podgorice i Spartaka kako bi zauzeo osmo mjesto i plasirao se u play-off.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79