Kosovo tuži Srbiju UEFA-i zbog navijačkih ispada na utakmici s Engleskom

Foto: EPA-EFE

Nogometni savez Kosova podnio je žalbu UEFA-i protiv Srbije nakon utakmice između Engleske i Srbije (1:0) na Europskom prvenstvu.

U žalbi se navode prikazivanje zastava, slogana i povika srbijanskih navijača s političkim, šovinističkim i rasističkim porukama protiv Kosova.

Iako je Srbija izgubila meč rezultatom 1:0, golom Judea Bellinghama, incidenti s tribina izazvali su reakciju Nogometnog saveza Kosova.

“Nogometni savez Kosova zvanično je reagirao kod UEFA zbog neprihvatljivog ponašanja srbijanskih navijača tokom utakmice. Prikazivanje zastava, slogana i povika s političkim, šovinističkim i rasističkim porukama protiv Kosova je nerazumno i apsurdno. Takvi postupci dokazuju širenje mržnje prema susjedima,” navodi se u saopštenju.

Kosovo je dostavilo UEFA-i neophodne dokaze i zatražilo stroge disciplinske mjere protiv Fudbalskog saveza Srbije, uz napomenu da Srbija ima povijest sličnih incidenata. Također su pozvali organizatore da budu budniji kako bi se spriječilo prikazivanje sličnih transparenata na budućim utakmicama.

“Povici protiv države Kosova na velikom događaju poput Euro 2024 motiviraju nacionalističke grupe i ugrožavaju sigurnost regiona. Nogometni savez Kosova čvrsto brani vrijednosti nogometa i dostojanstvo države,” poručili su iz NS Kosova, dodajući da osobe koje promiču mržnju nemaju mjesto na nogometnim arenama.

Incidenti su dodatno eskalirali nakon što je kosovski novinar Arlind Sadiku provocirao srbijanske navijače pokazujući im simbol “Velike Albanije”, dvoglavog orla.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79