Kosovska policija svim vozačima iz Srbije dijeli tablice s oznakom RKS

Kosovska policija danas je počela oduzimati tablice s oznakama sa sjevera Kosova (KS), a vozila s oznakama iz Srbije moraju uzimati probne oznake i platiti osiguranje. Jedine važeće tablice od sada su one s oznakama RKS (Republika Kosovo).

Specijalne jedinice kosovske policije Rosu raspoređene su od jutros na dva prijelaza – Jarinju i Brnjaku.
Kosovska policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdili su da provode akcije na svim graničnim prijelazima “radi očuvanja javnog i ustavnog poretka”, prenio je prištinski portal Koha.

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla rekao je da su akcije usmjerene na provedbu sporazuma o slobodnom kretanju, odnosno pitanje registarskih oznaka vozila.

“Ovom prilikom Ministarstvo unutarnjih poslova, kako bi omogućilo slobodno kretanje građana i nakon isteka ugovora od 14. septembra 2014. godine, donijelo je rješenje kojim se uređuje i obvezuje davanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila s registarskim oznakama Srbije koja ulaze na teritoriju Republike Kosovo, na svim graničnim prijelazima. Istovremeno je poduzelo sve potrebne mjere kako bi se maksimalno smanjila čekanja na graničnim prijelazima”, saopćio je Sveçla.

Najavljuje da od 15. septembra u saobraćaju nema automobila s oznakama “KS”, rekavši da su jedine legalne tablice one s oznakom “RKS”.

“Situacija je mirna. Kosovska policija poduzela je sve potrebne operativne i logističke mjere kako ne bi ometala i odgađala kretanje ljudi i robe”, navodi se dalje.

Prema odluci MUP-a, obvezno je osigurati privremene registarske tablice za sva vozila sa srbijanskim tablicama koja ulaze na teritoriju Republike Kosovo.

“Opremanje privremenim tablicama vrši se na svim graničnim prijelazima Republike Kosovo, vozači su dužni postaviti privremene registarske tablice na vidljiva mjesta, sprijeda i sa stražnje strane vozila, valjanost privremenih registarskih oznaka je 60 dana”, kaže se u odluci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79