Kraj apartmanizaciji u Hrvatskoj: Novi turistički zakon postavlja granice rastu smještajnih kapaciteta

S 1. januarom 2024. godine, Hrvatska je ušla u novu eru turizma sa stupanjem na snagu novog zakona koji donosi niz inovacija i promjena. Iako je novi turistički zakon dočekan s nestrpljenjem od strane turističke zajednice, ministarstvo turizma RH ističe da će potpuna funkcionalnost biti postignuta nakon donošenja pet ključnih pravilnika, uredbi i odluka.

U Ministarstvu turizma RH radi se na tim pravilnicima, a neki su već u završnoj fazi. Uprkos zakonskom roku od šest mjeseci za njihovo donošenje, očekuje se da će novi turistički zakon biti potpuno operativan i prije isteka tog roka.

Jedna od ključnih inovacija koje donosi novi zakon je borba protiv apartmanizacije, koja je u posljednjim godinama izazvala brojne izazove u turističkom sektoru. Novi zakon daje gradovima i općinama ovlasti da definiraju smjernice upravljanja turističkim razvojem, ograniče otvaranje novih smještajnih kapaciteta i pridonose održivosti destinacija.

Ministrica turizma, Nikolina Brnjac, izjavila je kako očekuje da će novi zakon donijeti dugoročne i pozitivne promjene hrvatskom turizmu.

“Zakon omogućuje da se našim turizmom počne upravljati promišljeno i na dobrobit svih, od lokalnog stanovništva do turista. Daje destinacijama alate za upravljanje razvojem turizma u smjeru održivosti,” naglasila je ministrica Brnjac.

Uprkos kritikama, ministrica ističe da su lokalne vlasti dobile nove ovlasti kako bi sistemski i koordinirano upravljale svojim destinacijama. Očekuje se da će novi zakon pridonijeti ravnoteži između turističkog razvoja i očuvanja okoliša, uz učešće lokalnih zajednica.

U narednom periodu, ministarstvo turizma planira donijeti ključne pravilnike, uredbu i odluke, čime će novi zakon postati potpuno operativan i prilagođen zahtjevima savremenog turizma u Hrvatskoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79