Kraj i za predstavnike “fiktivnih” stranaka: Predsjednici biračkih odbora ne smiju biti članovi stranaka

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Kristijan Šmit, uveo je tehničke izmjene Izbornog zakona koje se tiču sastava biračkih odbora, s ciljem suzbijanja prakse trgovine mjestima u ovim odborima. Ova promjena dolazi nakon što je istraživanje koalicije “Pod lupom” otkrilo povezanost sa sumnjivom trgovinom mjestima u više od 17% slučajeva analiziranih članova biračkih odbora.

Jedan od najvećih problema u prethodnim izbornim procesima u BiH bila je trgovina mjestima u biračkim odborima, gdje su političke stranke dobijale pozicije u odborima na mjestima gdje nemaju kandidate ili očekuju loš rezultat, kako bi kasnije trgovale tim mjestima sa drugim strankama.

Ove promjene su često bile praćene ulaskom “fiktivnih” ili otvorenih pristalica političkih stranaka u biračke odbore, dovodeći u pitanje integritet izbornog procesa.

Nove izmjene uključuju striktna pravila za predsjednike biračkih odbora, koji sada ne smijju biti članovi političkih stranaka niti obavljati funkcije u njihovim organima ili udruženjima.

Centralna izborna komisija sada je odgovorna za imenovanje predsjednika i njihovih zamjenika, kao i za razrješenje istih, dok će ostale članove biračkih odbora i njihove zamjene imenovati opštinska izborna komisija najmanje 45 dana prije izbora.

Jedna od ključnih promjena je i ta da će samo političke stranke koje su zastupljene u parlamentima na nivou BiH, Federacije BiH ili Republike Srpske imati pravo na predstavnike u biračkim odborima na opštim izborima.

Ovo znači da stranke koje su samo lokalno prisutne, a nemaju zastupljenost na višim nivoima vlasti, neće imati predstavnike u biračkim odborima na opštim izborima.

Za lokalne izbore, članovi i zamjene članova biračkih odbora bit će predloženi od strane političkih subjekata koji su zastupljeni u lokalnim vlastima u prethodnom izbornom ciklusu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79