Krenuo lov na kradljivce struje: Previše ih je, veliki su nam gubici

Krenuo lov na kradljivce struje: Previše ih je, veliki su nam gubici


Krađa struje i danas je veliki problem koji elektro preduzećima odnosi ogromna sredstva. U “Elektrokrajini“ objašnjavaju da svaki ukradeni kilovat plaćaju gotovo četvorostruko više nego što “Elektroprivreda“ naplaćuje stanovnicima.

Krenuli su u “lov“ na kradljivce.

“Nama u ukupnim prihodima ovi izdaci za pokriće gubitaka na distributivnoj mreži odnose 26% i mi smo sada preduzeli neke aktivnosti, izuzetno aktivno sa svim radnicima na terenu radimo na tome da se pojačaju kontrole”, kaže direktor Dragan Čavić za ATVBL i dodaje:

“Donijeli smo neke odluke i utvrdili akta kojima smo povećali nagrade radnicima koji otkriju neovlaštenu potrošnju u ‘Elektrokrajini’, ali istovremeno licima, koja mogu zaštititi potpuno, anonimnost, prijavom neovlaštene potrošnje, odnosno krađe energije, gdje svako ima pravo na 500 KM jednokratne naknade ukoliko je informacija pouzdana i dovela do otkrića, odnosno sankcionisanja neovlaštene potrošnje”.

Gubitke na mreži smanjuju i u “Elektro Bijeljini“. Tamo su lani otkrili 19 slučajeva koji su se upustili u krađu. Tako su fakturisali oko 110.000 KM.

“Taj trend smo nastavili i u ovoj godini i već do sada imamo 28 uhvatnina u vrijednosti od preko 60.000 KM. I u narednom periodu ‘Elektro Bijeljina’ će posebnu pažnju posvetiti borbi protiv neovlaštene potrošnje električne energije i očekujem da će se to veoma pozitivno odraziti na naše sveobukupno poslovanje”, priča Slobodan Đalamić, stručni saradnik za komunikaciju u “Elektro Bijeljini”.

Upozorenje stiže i iz matičnog preduzeća. U Elektroprivredi Srpske poručuju, oni koji kradu struju štete sebi, ali i cjelokupnom sistemu i na dugoročnom planu mogu izazvati još veću štetu.

“Ti gubici su za 2021. godinu iznosili oko 10,33%, dok su za prošlu godinu smanjeni na 9,77%. Moram da kažem da je, što je prirodno, kako je ‘Elektrokrajina’ najveća distribucija, oni imaju i najveće gubitke i kod njih su gubici 11,99% za prošlu godinu, ali takođe da apelujem na građane da veliki udio, mimo tehničkih gubitaka ima i neovlaštena potrošnja”, rekao je Ivan Koprivica, izvršni direktor za tehničke poslove u ERS-u.

Oni koji kradu električnu energiju, kradu i od kvaliteta mreže. U pojedinim policijskim upravama zabilježen je porast krađe struje.

Mnogi zaboravljaju da je krađa struje krivično djelo. Tako se Krivičnim zakonikom Republike Srpske tretira od jula 2017. godine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija