Kriju kako su trošili donacije za borbu protiv pandemije: Tužba protiv Grada Doboja zbog 600.000KM!

Po posljednjim informacijama na ovaj račun je uplaćeno 594.230,76 KM a akciju su podržali mnoga privatna i javna preduzeća ali i istaknuti funkcioneri, političari, direktori javnih preduzeća te pojedine političke stranke

Na posebnim računima koje je otvorio Grad Doboj za potrebe borbe protiv korona virusa prikupljeno je skoro 600 hiljada KM ali gradske vlasti i dalje kriju podatke kako se novac trošio i ko je dobijao sredstva iz ovog fonda. Na upite Transparency International u BiH Gradska uprava odbija da dostavi odgovor zbog čega je podnesena tužba Okružnom sudu u Doboju, piše Transparentno.

Grad Doboj otvorio je 25.3.2020. godine transakcioni račun u svrhu nabavke opreme i pomoći zdravstvenim ustanovama Bolnica „Sveti apostol Luka“ u Doboju i JZU „Dom zdravlja“ Doboj. Po posljednjim informacijama na ovaj račun je uplaćeno 594.230,76 KM a akciju su podržali mnoga privatna i javna preduzeća ali i istaknuti funkcioneri, političari, direktori javnih preduzeća te pojedine političke stranke.

Skupština Grada usvojila je 9.6.2020. „Informaciju o stanju računa donatorskih sredstava za period od 24. aprila do 1. juna“ u kojoj je vidljivo da je sa tog računa je Domu zdravlja u Doboju u dva navrata isplaćeno ukupno 74.856,00 KM za nabavku medicinske opreme dok je bolnici “Sveti apostol Luka” isplaćeno 90.000 KM 3. aprila prošle godine. To je ujedno i posljednja informacija koju je javnost dobila o ovom računu i novcu koji se na njemu nalazi.

Nakon toga javnost ostaje uskraćena za informacije o utrošku preostalih 429.000 KM, zbog čega je TI u BiH tražio od gradske administracije Grada Doboja da dostavi odgovore na sledeća pitanja:

  • Koliko je ukupno prikupljeno sredstava na ovom računu?
  • Da li su Bolnica „Sveti apostol Luka“ i „Dom zdravlja“ Doboj obavezni da podnesu izvještaj o načinu utroška sredstava koje su dobili?
  • Koliko je novca ostalo na računu i kako se on planira trošiti?

Iz kabineta gradonačelnika Borisa Jerinića dostavljen je odgovor koji u suštini ponavlja poznate činjenice: da je Skupština Grada usvojila pomenutu „Informaciju o stanju računa zaključno sa 9.6.2020.“, bez detalja o tome koliko je novca preostalo na računu, kako se planira trošiti u buduće niti da li je i na koji način vršena kontrola utroška doniranih sredstava. Na to sve nikakva dodatna informacija koja može da odgovori na ova pitanja se ne nalazi na zvaničnoj stranici Grada kao ni u službenim glasilima gradske uprave.

Kako se radi o informacijama od javnog značaja TI BiH je uputio žalbu na neadekvatan nepotpun odgovor gradonačelnika Doboja. Gradska administracija ni nakon žalbe nije dostavila tražene podatke zbog čega je TI BiH prinuđen da pred Okružnim sudom u Doboju pokrene postupak kojim traži objavljivanje informacija o stanju na računu i načinu trošenja doniranih sredstava.

U periodu dok je gradska uprava od građana prikupljala donatorska sredstva za pomoć, „Dom zdravlja“ Doboj sredinom aprila nabavio je medicinski informacioni sistem za 76.000,00 KM dok je bolnica 31.3.2020. sklopila ugovor sa turističkom agencijom „Travel for Fun“ o nabavci zaštitnih odijela i opreme čija je vrijednost nešto više od 110 hiljada konvertibilnih maraka.

Važno je napomenuti da je upravo zbog sumnjivih nabavki u koje je uključena turistička agencija „Travel for Fun“ Transparency International u BiH je podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka protiv rukovodstva Instituta za javno zdravstvo RS.

Dok gradske vlasti skrivaju informacije o načinu trošenja sredstava doniranih u fond za pomoć, javnosti se redovno predočavaju podaci o donacijama opreme koje je JZU Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj dobijala u vrijeme borbe protiv pandemije COVID-19 preko drugih programa i projekata saradnje.

Imajući u vidu da je period pandemije bio obilježen netransparentnim i nerazjašnjenim nabavkama medicinske opreme, što je između ostalog dovelo do najlošijeg rezultata na istraživanju Indeksa percepcije korupcije (CPI), transparentnost prilikom trošenja donatorskih sredstava prikupljenih u te svrhe je od ključne važnosti.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79