Tužilaštvo: “Kriminalna grupa imala namjeru “preuzeti državu”

U zgradi Suda BiH održano je ročište za ostale uhapšene u akciji “Black Tie 2”, a za koje je Tužilaštvo zatražilo određivanje pritvora.

Podsjetimo, određivanje pritvora se traži za Mustafa Selmanović (56), Vahidin Munjić (53), Gordan Memija (52), Smail Šikalo (31), Sančez Jukić (35), Adnan Smajlović (38), Mirsad Skopak (29), Aida Halać (32), Tarik Zulović (43), Haris Behram (40), Mak Šemčić (32), Elmir Sarić (40), Senad Kadić (41), Adin Ćatić (35), Emir Druškić (36), Sead Preljević (43), Davor Curli (44), Edin Kačar (38).

Svi oni se sumnjiče za organizovani kriminal, pranje novca, zloupotrebe položaja, primanje nagrade i drugih oblika koristi.

U istrazi su pomagali američka DEA, FBI i Europol.

Kako je rekao tužilac Sanjin Kulenović, grupa je organizirana 2016. godine i radili su sve do 2021. godine, a na čelu je bio Adnan Smajlović.

Grupa je pribavljala i prala novac koji je zarađivao narkoklan “Tito i Dino” prodajom kokaina.

Grupa “Tito i Dino” je radila na području BiH, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nizozemske, Belgije, Njemačke, Južne Amerike, Južnoafričke Republike…

Prema navodima tužilastva, osumnjičeni su imali Sky aplikaciju, te su preko nje komunicirali sa kodnim imenima kao što su Aristotel, Lucky Luck…

Glavnu riječ u grupi su imali Edin Gačanin (osuđen u Nizozemskoj na 7 godina robije zbog šverca tona kokaina) i Adnan Smajlović, a ostali su radili po njihovim navođenjima.

Pranje novca se vršilo preko više pravnih lica.

Najšokantniji detalj za koje Tužilaštvo ima dokaze je da su članovi grupe “Tito i Dino” nastojali ostvariti politički utjecaj kako bi “preuzeli državu”.

Oni su političarima u BiH nudili finansijsku podršku.

Imali su zadatak i formiranje udruženja građana, a sve kako bi ostvarili politički utjecaj, a iz SKY prepiski se vidi da su se zanimali za političku situaciju.

Iz Tužilaštva tvrde da je sarajevski biznismen Gordan Memija platio čuvanje Edina Gačanina kada je dolazio u BiH. Novac su dobili Senad Kadić, Adin Ćatić i Emir Druškić.

Vahidin Munjić se tereti da je od 2016. godine držao zaposlene ovaj trojac, iako su kao pripadnici FUP-a bili angažovani da čuvaju sigurnosno interesantnu ličnost.

Kod Gordana Memije je pronađen najveći broj materijalnih dokaza.

Edin Kačar je kao pripadnik OSA-e bez ovlaštenja predao službene dokumente i za tu uslugu bio nagrađen sa 100.000 KM. Tužilaštvo tvrdi da je riječ o dokumentima koji se odnose na organizovani kriminal.

Dalje se navodi način na koji je prao novac sa kojim su kupljene uniforme za FUP. Preko firme “Rhea Express” koju drži Ermin Alamerović su nabavljene uniforme za FUP, a on ih je kupio preko američke firme. Alamerović je već priznao krivično djelo.

Pored Alamerovića, krivično djelo je priznao i Nedžad Suljević i obojica su pušteni da se brane sa slobode. Pored njih dvojice, sa slobode će se braniti i Boško Jerković, Ibro Miladin i Adna Helić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79