Krišto i Plenković održali sastanak, Trgovska gora je posebna tačka zajedničke sjednice

Krišto i Plenković održali sastanak, Trgovska gora je posebna tačka zajedničke sjednice


Sastanak premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto održan je danas u Zagrebu uoči zajedničke sjednice dvije vlade.

Dok su njih dvoje razgovarali na Banskim Dvorima, u isto vrijeme je u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci održan sastanak delegacija Vijeća ministara i Vlade Hrvatske, nakon koje treba uslijediti sjednica.

Sjednica dvije vlade je planirana u 11:15 sati u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci, a potom se očekuje potpisivanje sporazuma i izjave za novinare.

Iz Vijeća ministara najavljeno je da će na dnevnom redu biti niz zaključaka od zajedničkog interesa BiH i Hrvatske kojima će se dodatno unaprijediti bilateralni odnosi.

Među temama će se naći i pitanje Trgovske gore koje su ministri Nenad Nešić i Staša Košarac postavili kao uslov za održavanje sjednice uopšte. Oni su na radnoj večeri sinoć tražili da to bude jedna od tačaka dnevnog reda, a što Hrvati isprva nisu dozvoljavali.

Kao jedna od posebnih tačaka je na kraju uvrštena “Tematika izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori”.

Ovo pitanje kao jednu od tačaka dnevnog reda delegiralo je Vijeće ministara na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Na dnevnom redu se nalazi osam oblasti koje su raspoređene u ukupno 31. tačku, a među zvaničnim temama nema izbornog zakona, za kojeg je šef diplomatije BiH Elmedin Konaković ranije kazao da će o tome razgovarati. Osim toga, hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman je jučer rekao da je potrebno još urediti način izbora članova Predsjedništva BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija