Ljutiti Dodik sazvao predstavnike stranaka i institucija u RS-u zbog odluke Ustavnog suda BiH

Ljutiti Dodik sazvao predstavnike stranaka i institucija u RS-u zbog odluke Ustavnog suda BiH


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas predstavnike institucija iz tog entiteta te predsjednike političkih stranaka na hitan sastanak o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto iz njegovog kabineta, “u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, na radno-konsultativni sastanak predstavnike institucija Republike Srpske i predsjednike parlamentarnih političkih stranaka povodom najnovije antiustavne odluke takozvanog Ustavnog suda BiH”.Ova institucija koju Dodik sada zove i “takozvanom” je jučer održala vanrednu sjednicu na kojoj su razmatrali okolnosti u kojima su se našli zbog političkog pritiska iz RS-a na sudiju Zlatka M. Kneževića da podnese ostavku na mjestu ustavnog sudije.

Njegovim odlaskom Ustavni sud gubi jedinog sudiju Srbina što bi Dodiku dobro poslužilo za negiranje legitimiteta suda, ali osim toga bi dodatno usporilo rad te institucije, koji je ionako usporen. Zbog toga je donesena odluka o izmjeni pravila Ustavnog suda BiH čime je obrisana odredba člana 39. koja bi u konačnici dovela do ubrzanijih plenarnih sjednica.

Ta odredba je propisivala da će sjednica biti odgođena u slučaju nedolaska tri sudije iz FBiH i najmanje jednog iz RS-a. S obzirom na to da je Knežević najavio da će krajem ove godine u penziju, očigledno je odlučeno da plenarne sjednice mogu biti održavane i bez njega.

Iz RS-a ističu da je odluka neustavna te da je riječ čak i o državnom udaru jer kako navode, na sjednici na kojoj se odlučivalo o tome nije bilo sudija Zlatko M. Knežević.

Sastanak će biti održan u 13:30 sati u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske. Nakon sastanka predviđene su izjave za medije, najavljeno je iz Kabineta predsjednika Srpske.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija