Kritičari: Alkalajev govor nije proruski i BiH nije saveznik Rusije!

 

Govor ambasadora Bosne i Hercegovine Svena Alkalaja na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) u kojem je iznio niz kritika na račun visokog predstavnika u našoj zemlji Christiana Schmidta već danima je predmet rasprava.

Tom govoru se pristupa na tri različita načina. Prvi je onaj koji brani istup bh. ambasadora i ta grupa je uglavnom okupljena oko DF-a i političkog gledišta Željka Komšića. Drugi su oni koji Alkalaja otvoreno napadaju i iznose žestoke ocjene, poput one da je BiH saveznik Rusije, da je Alkalaj govor usmjerio u rušenje OHR-a te da se slaže sa ruskim stavovima.

I treća je grupa onih koji šute i uopšte se ne dotiču ove teme. To su politički taktičari, među kojima ima i onih koji podržavaju Alkalaja ali procjenjuju d anije mudro da ga podrže jer bi im se neko sa Zapada mogao zamjeriti. A ima i onih koji se vjerovatno ne slažu sa Alkalajevim istupom, ali ne žele ga kritikovati jer računaju da bi im to pokvarilo neke pozicije u procesu formiranja vlasti. Tako šuti i većina iz SDA, izuzev Šefika Džaferovića koji je dao duži komentar na tu temu. Šuti i SDP i NiP i Naša stranka, ali i drugi.

Oni koji Alkalaja brane to argumentuju pričom zasnovanom na zaključcima da visoki predstavnik nije odblokirao FBiH niti je uveo pravedniji sistem u procesu popunjavanja Doma naroda tog entiteta. S ovim se neko može složiti ili ne mora, a sud o tome će dati kad tad Ustavni sud BiH koji će reći da li su Schmidtovi amandmani neustavni i diskriminirajući.

Oni koji ambasadora Alkalaja napadaju, svoju priču zasnivaju na dosta generalnih zaključaka. A prvi je da će se zapadni saveznici naše zemlje, poput Amerike i drugih zapadnoevropskih zemalja naljutiti i osjetiti poniženo. A onda su kritike prešle u sferu optužbi da je BiH nakon Alkalajevog istupa ruski saveznik. Takve teze se zasnivaju na priči da je Rusija kritikovala OHR i Schmidta pa su analogno tome BiH i Rusija saveznici. A da su takvi zaključci i intencije zlonamjerne pokazuje više primjera.

Sam govor Alkalaja, koliko god bio podložan kritikama, ne može se svrstati kao proruski. Bh. ambasador nije kritikovao instituciju OHR-a niti je pozvao na gašenje te institucije, već je kritikovao isključivo posljednju odluku Christiana Schmidta. Iako je s jedne strane apsurdno čak i dokazivati da BiH nije saveznik Rusije, zanimljivo je kako oni koji žele dokazati tu tvrdnju imaju kratko pamćenje.

BiH je i prije rata u Ukrajini bila svjesna malignog ruskog utjecaja i radila na njegovom suzbijanju, iako se u skoro pola države taj utjecaj širi uz poticaj vladajuće strukture entiteta RS. Alkalaj je u UN-u prije nekoliko mjeseci digao ruku za osudu ruske agresije bez dileme pa dobio kritike od Milorada Dodika i cjelokupnog političkog establišmenta iz RS-a. BiH uprkos nemogućoj opciji da ima jedinstvenu vanjsku politiku na svim vanjskopolitičkim instancama stala uz Zapad i zapadne saveznike naspram Rusije.

I onda Alkalajeva kritika u UN-u u očima nekih odjednom mijenja poziciju i djeluje kao proruski pristup. Bez obzira što je Alkalaj u svom govoru sve što je i kritikovao kod Schmidtovih odluka i dalje bilo u suprotnosti sa ruskom vizijom svijeta. Rusija Schmidta uopće ne priznaje i želi gašenje OHR-a, a sasvim slučajno ga nisu kritikovali niti komentirali kod nametanja izmjena izbornog zakona i Ustava FBiH isključivo jer se ta odluka ne dotiče RS-a.

U konačnici kritike Alkalaju mogu ići do nivoa da li je to trebao uraditi pred takvom publikom u UN-u, da li je politički korektno naspram najvećeg saveznika BiH – Amerike, ali politika nosi rizike, principe i na kraju slobodu za koju se zalaže prije svega SAD. Međutim, Alkalajev govor svrstati u ruski ring i to nazvati savezništvom nije ništa drugo nego želja nekih da BiH nazor nakače tu etiketu zarad nekih kratkoročnih interesa piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79