Kritično stanje u Neretvi i Buni: Mekousna pastrva nestaje!

Mekousna pastrva mogla bi uskoro u potpunosti nestati iz rijeke Bune, ali i ostatka Hercegovine, ukoliko se hitno ne poduzmu neke mjere na njenoj zaštiti.

Ribolovci ističu kako je mekousne pastrve sve manje i manje te kako bi ova riba uskoro mogla ostati samo u knjigama.

U vremenima kad je očuvanje prirode i zaštita ekosistema od presudne važnosti, okupili smo se kao strastveni sportski ribolovci kako bismo izrazili našu duboku zabrinutost za opstanak i očuvanje mekousne pastrve, dragulja naših voda. Naša strast prema ribolovu nadahnjuje nas da se ujedinimo i poduzmemo korake za očuvanje ovog izuzetnog ribljeg stvorenja.

U ovom pismu za javnost žele istaknuti važnost očuvanja mekousne pastrve i pozvati sve naše sugrađane da nam se pridruže u ovom naporu zaštite naše vodene baštine.

“Siguran sam koliko nas je god u Mostaru, da nas jako mali broj Neretvu i njene stanovnike uzima zdravo za gotovo. Djecu u školama učimo o svemu, o životu u moru i morskim organizmima, razmnožavanju. O biologiji, eko sustavu i rijeci Neretvi ni malo. Također bi se kladio da pitamo osnovnoškolce da nabroje 3 ribe koje žive u Neretvi da bi odgovor bio šutnja i potpuno ne znanje.

Pored kljena, šarana, svala, ima jedna riba o kojoj se jako malo govori, spominje a može nam biti zaštitni znaka grada, prirode, slobode. Pa zamislite samo koliko i čega puštamo u Neretvu, a ova bića su i dalje tu i bore se da opstanu, baš kao i mi. Mi se imamo kome žaliti, prijateljima, institucijama, gradskim vijećima, ministarstvima. Ova zaboravljena ljepotica, koja je na crvenoj listi zaštite endemskih vrsta u našem gradu, u našoj rijeci Neretvi i Buni nema kome.

Bitna je činjenica da smo zaboravili voljeti i čuvati naše jedno od najvećih bogatstava mekousna pastrva koja je ugrožena endemska vrsta i nalazi se na crvenoj list. Čuvajmo naše rijeke i vode jer kad uništimo njih uništili smo i sebe!”, stoji na kraju pisma.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79