Krizni štab u Goraždu uveo nove zabrane, domu zdravlja prijeti kolaps

U Bosanskopodrinjskom kantonu se sve teže nose s posljedicama pandemije koronavirusa, a to je razlog za donošenje novih mjera.

Pogoršana epidemiološka slika, trocifren broj zaraženih i mogući kolaps zdravstvenog sistema razlozi su što je Krizni štab Ministarstva zdravstva donio nove naredbe kojim je zabranio organizovanje svih privatnih i javnih proslava, kao i sva javna okupljanja sa više od 30 osoba u zatvorenom i 50 osoba na otvorenom prostoru.

“Svima koji planiraju bilo kakvo javno okupljanje naređeno je da se za saglasnost pismeno obrate Kriznom štabu Ministarstva zdravstva i to pet dana prije planiranog održavanja javnog skupa”, saopćili su iz štaba.

Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove naređeno je da zabrani svaku vrstu kretanja za osobe koje su zaražene, kao i osobe koje se nalaze u izolaciji. Jedna od naredbi je zabrana svih vrsta treniranja i organizovanja trenažnih procesa za djecu do 15 godina.

Među najugroženijim kantonima

Iz Kriznog štaba su saopćili da je situacija zabrinjavajuća i da se trenutna incidenca popela do broja 651, što je BPK svrstao među najugroženije kantone i s najvećom incidencom u odnosu na broj stanovnika na području cijele FBiH, zbog čega se zahtijevaju restriktivnije mjere.

Zbog velike opterećenosti zdravstvenog sistema Krizni štab će u roku od 24 sata održati sastanak svih relevantnih subjekata kako bi se hitno iznašla novčana sredstva za angažovanje neophodnog medicinskog osoblja, odnosno najmanje dvije medicinske sestre i jednog ljekara u zdravstvenim institucijama gdje je to najpotrebnije.

Zavodu zdravstvenog osiguranja naloženo je da osigura neophodna novčana sredstva za nabavku 1.000 antigenskih testova kako bi se što brže dolazilo do rezultata.

Zbog nedostatka medicinskog osoblja Kantonalna bolnica u Goraždu već je angažovala vanjske saradnike, infektologa i pulmologa, kao i tri medicinske sestre, međutim na složenu situaciju i mogući kolaps primarne zdravstvene zaštite upozorio je dr. Edin Čengić, direktor goraždanskog Doma zdravlja. Ovoj ustanovi već nedostaju kadar i oprema, te traže interventnu pomoć u opremi i lijekovima.

Nedostaju kadar i lijekovi

“Samo u prošloj sedmici u Covid ambulanti Doma zdravlja Goražde pregledano je 2.135 pacijenata te su obavljene 392 kućne posjete zaraženih koronavirusom. To je iznad svih standarda pružanja usluga primarne zdravstevene zaštite, a kapaciteti Doma zdravlja, kako kadrovski tako i tehnički, već su preopterećni”, ističe Čengić.

Na ozbiljnu situaciju upozorila je i Edita Velić, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde koja se oglasila na svojoj zvaničnoj stranici. Ona je od nadležnih zatražila da se ozbiljnije pozabave trenutnim stanjem.

“Tražim da nadležno ministarstvo i Vlada ubrzaju aktivnosti u vezi s izolatorijem, prošlo je dosta mjeseci, a ne vidi se značajan napredak, da Krizni štab razmotri diferenciranje perioda izolacije i samoizolacije te da se nadležno ministarstvo i Vlada ozbiljnije posvete pokrivanju troškova izolacije. Kao neko ko je upravljao situacijom pandemije u periodu kada nismo znali ništa o ovom virusu, Kantonalni štab je za sve osobe koje su tražile svoja prava na pokrivanje troškova izolacije izvršio kupovinu traženih namirnica. Iza svih nas, iz svih sfera života, je težak period. Ukoliko svi uložimo sebe u ono što radimo i ukoliko na prvo mjesto stavimo građane, samo tada ćemo uspjeti pobijediti virus. A već smo ga jednom zajednički pobjedili”, istakla je Velić za Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79