Kružni tok na ulazu u Doboj morat će na “popravni”

Kružni tok na ulazu u grad Doboj, sagrađen s namjerom da olakša saobraćaj, postao je izvor velikih problema za vozače.

Smješten na sjevernoj strani grada, ovaj kružni tok, umjesto da poboljša protočnost saobraćaja, izaziva zastoje i gužve. Sve više sumnji javlja se u vezi sa stručnošću projektanata koji su radili na ovom projektu, a pitanje validnosti njihovih diploma postaje predmet rasprave.

Inženjer saobraćaja Siniša Mićić ističe za BN da je osnovni problem nedostatak kapaciteta zbog jedne saobraćajne trake koja nije dovoljna za glatko odvijanje saobraćaja. Osim toga, dimenzije ostrva u sredini kružnog toka su prevelike, što stvara probleme kamionima, posebno kada su u pitanju gabaritni transporti.

Zastoji na kružnom toku postali su uobičajena pojava, a čak je došlo i do potpunog saobraćajnog kolapsa zbog kvara kamiona. Nakon tri godine od izgradnje, građani i dalje trpe posljedice loše projektovane saobraćajnice.

Upravo zbog tih problema, Centar za humanu politiku zatražio je hitno rješenje od Puteva Republike Srpske. Nakon inicijative, dobiven je pozitivan odgovor, te su radovi na popravci kružnog toka planirani za april.

Međutim, ostaje pitanje ko je odgovoran za loše projektovanje i izgradnju ovog dijela magistralnog puta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79