Kurc o “zaključavanju”: Naredne dvije i po sedmice biće teške

Prinuđeni smo da na naredne dvije i po nedjelje preduzmemo drugo potpuno “zaključavanje” kako bi izbjegli dalji drastičan rast broja novooboljelih i preopterećenje jedinica intenzivne njege, istakao je danas poslije podne austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Uz to je najavio dodatno pooštravanje mjera protiv širenja korona virusa koje stupaju na snagu od utorka, a biće na snazi do 6. decembra.

“Suočeni smo u Austriji sa izazovnim vremenom – pandemija, svjetska ekonomska kriza, i teroristički napad – što je sve izazvalo napetost kod svih nas. Prije dvije nedjelje smo najavili delimično “zaključavanje”, a poslije 10, odnosno 14 dana nismo ostvarili pad broja novooboljelih. Trenutno imamo prosječnu stopu infekcije od oko 7.000 dnevno, a u pojedinim pokrajinama – Koruška, Gornja Austrija i Forarlberg – broj raste eksponencijalno. Tako nadležne vlasti u 77 odsto slučajeva ne mogu više utvrditi izvor zaraze”, objasnio je on na konferenciji za štampu.

Kurc je kazao da je odlučeno da se sprovede “zaključavanje” kao na proljeće.

Ukazao je da će, pored već zatvorenih gastronomskih, hotelijerskih i zabavnih preduzeća, biti zatvorene prodavnice, uz izuzetak prehrambenih radnji, drogerija, apoteka, pošta i banaka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79