Kurti kaže da Vučić provocira s vojskom na granici

Kurti kaže da Vučić provocira s vojskom na granici


Načelnik Komisije za primjenu Vojno-tehničkog sporazuma pukovnik Zoran Jovanović istakao je, povodom navoda kosovskog premijera Albina Kurtija o kretanju snaga Vojske Srbije u blizini granice sa Kosovom, da je riječ o nastavku “kampanje dezinformacija usmjerenih protiv Vojske Srbije i snaga bezbjednosti Republike Srbije”.

“U objavi na društvenim medijima vide se pripadnici Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti koji izvršavaju redovne zadatke na obezbeđenju administrativne linije i kontroli Kopnene zone bezbednosti, u skladu sa Vojno-tehničkim i svim drugim potpisanim sporazumima. U izvršavanju ovih zadataka i primeni Vojno-tehničkog sporazuma jedinice Vojske Srbije sarađuju sa Međunarodnim snagama na Kosovu i Metohiji (Kfor). Za kontrolu sprovođenja Vojno-tehničkog sporazuma, saradnju s Kforom i održavanje neprekidne komunikacije između snaga bezbednosti Republike Srbije i Kfora zadužena je Komisija za primenu Vojno-tehničkog sporazuma”, navodi se u izjavi za javnost načelnika Komisije za primjenu Vojno-tehničkog sporazuma Zorana Jovanovića.

Pravovremenim i sveobuhvatnim pripremama, pravilnom organizacijom snaga i preduzimanjem adekvatnih taktičkih radnji, kako je naveo Jovanović, “Vojska Srbije obezbjeđuje administrativnu liniju, vrši kontrolu, sprečava ilegalne prelaske administrativne linije, pojedinačne i grupne ekstremističke aktivnosti i djelovanje organizovanog kriminala u Kopnenoj zoni bezbjednosti i nastaviće da bude faktor mira i stabilnosti”.

Kosovski premijer Albin Kurti optužio je zvanični Beograd da namjerno provocira vježbama Vojske Srbije u blizini granice s Kosovom.

Kurti je kasno sinoć na Facebooku objavio video na kom se vidi kretanje specijalizovane jedinice Vojske Srbije uz kosovsku granicu.

“Na samo nekoliko metara od granice s Kosovom, kod sela Banje u Zubinom Potoku, tokom dana primijećene su specijalizovane jedinice Vojske Srbije. Slična kretanja zabilježena su i u selu Oslare u Bujanovcu, u blizini granice s Kosovom”, napisao je Kurti.

Kosovski premijer je podsjetio da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prije nekoliko dana javno zaprijetio Kosovu rekavši da će “Srbija sačekati najbolji mogući trenutak i iskoristiću priliku da delujem”.

“Svjesni smo da Vojska Srbije izvodi redovne vježbe i da ih koriste kao izgovor za namjerne provokacije u blizini granice s Kosovom. Pažljivo pratimo da li će pokušati da pređu granicu, jer nije normalan ovakav prilaz njihovih vojnih vozila”, naglasio je Kurti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija