Kurti: Trebamo se pripremiti za nove napade Srbije u budućnosti

Premijer Kosova Albin Kurti poručio je da je Srbija pokušala posljednim napadom na Kosovu da izazove rat, ali da nije uspjela, istaknuvši da trebaju da se pripreme za slične pokušaje u budućnosti.

“Da li će pokušati ponovo, ne mogu da kažem zasigurno, ali njihovi politički ciljevi, nepriznavanje naše zemlje, nesuočavanje sa zločinima koje su počinili u prošlosti, ništa od toga se ne mijenja. Tako da, bolje da se pripremimo za slične pokušaje u budućnosti, kako bismo osigurali da neće uspjeti ponovo”, kazao je Kurti u intervjuu za Sky News.

Kosovski premijer kazao je za Sky news ono što priča već danima, da je Srbija 24. septembra pokušala da izazove novi konflikt u regionu, ali da u tome nije uspjela.

“Uprkos tome što su doveli oko 80 teško naoružanih paramilitarnih terorista i kriminalaca koji su došli u pravoslavni manastir Banjska i koji su ubili jednog našeg policajca, htjeli su da započnu novi rat jer su htjeli da destabilizuju Kosovo”, navodi Kurti, prenosi Kossev.info.

Podcrtava da nisu uspjeli da destabilizuju Kosovo. Za Vučića je rekao da je “ozloglašeni autokrata”, navodeći da to dokazuje da je nemoguće izvesti napad u Banjskoj bez da je on sa tim upoznat.

Kurti je doskorašnjeg potpredsjednika Srpske liste, Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za dešavanja u Banjskoj, nazvao “malim Prigožinom”.

“Jer mali Putin, predsjednik Srbije, ima svog malog Prigožina u planinama koje okružuju Kosovo. On je priznao da je organizovao ovaj teroristički-kriminalni čin”, mišljenja je Kurti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79