Kusturica: Milošević je precijenio Srbe, a Dodik dobro ocijenio

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi danas u Višegradu gdje se sastao sa lokalnim višegradskim zvaničnicima.

Sastanku u opštini Višegrad prisustvovali su i režiser Emir Kusturica idejni tvorac “Andrićgrada”, etnosela na obalama Drine, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, predstavnik državnog kapitala u “Andrićgradu” Nedeljko Elek (budući da je Olimpijski centar Jahorina preuzeo upravljanje “Andrićgradom”), direktor preduzeća Hidroelektrane na Drini Nedeljko Perišić, načelnik općine Sokolac Milovan Bjelica i odbornik Skupštine opštine Višegrad Darko Andrić.

Nakon sastanka, Dodik je prisusvovao tzv. Vidovdanskim svečanostima. Čestitao je tzv. “Andrićevom institutu”, a posebno Kusturici “što je istrajao da u Andrićgradu okupi najvažnije umjetnike, književnike i da im dodijeli prestižne nagrade”.

– Mi smo ponosni što smo dio toga i te kreacije u RS, kao i činjenice da danas, na ovaj veliki praznik – Vidovdan, baš ovdje u Višegradu imamo jedinstvenu priliku da se upišemo u historiju kulture i književnosti dodjeljujući nagrade onima koji su, zahvaljujući svom radu, talentu, samoodricanju, stvorili velika književna djela koja su zapaženi i koja ostaju dio ove civilizacije – naglasio je Dodik.

Predsjednik RS-a izjavio je novinarima da “Andrićgrad” i “Andrićev institut” nastavljaju da žive.

– Ovo zdanje je napravljeno da bude vječno, da bude trajno. „Andrićgrad“ i „Andrićev institut“ pokrenuo je profesor Kusturica, a ja sam podržao. Sve ovo je napravljeno da traje i da bude i poslije njega i poslije mene kao trajno mjesto okupljanja savremenika i najboljih koji zaslužuju nagradu – poručio je Dodik.

Kusturica rekao je da je “Andrićgrad idealistički projekat koji i poslije 12 godina živi, u čemu je predsjednik RS Milorad Dodik bio ključni čovjek koji je generisao „silu“, a on dodavao i oblikovao formu“.

Dodao je da se zajedničkim naporima došlo dotle da je Andrićgrad danas baza nacionalne kulture.

– Postoje gejzeri koji ne mogu da se zaustave, a oni su duboko zaptiveni u čovjeka i hrišćansku ideju da tijelo i duša čine čovjeka. Ovi gejzeri koji se okupljaju za Vidovdan su nezaustavljivi. Međutim, džaba bi nam bilo, da nije bilo tradicije – rekao je Kusturica.

On je rekao da je “Dodik jedini predsjednik, nakon Slobodana Miloševića, koji se za svoj narod bori kako valja”.

– Milošević je precijenio Srbe, a Dodik dobro ocijenio – zaključio je Kusturica, prenose Nezavisne novine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79