Kvadrat stana u Sarajevu dostigao cijenu do 8.000 KM

Cijene nekretnina u Kantonu Sarajevo su u stagnaciji i očekuje se da će takav trend biti nastavljen u narednom periodu. Najskuplje lokacije su Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo, a najjeftinije Hrasnica i Hadžići.

Boris Marić iz agencije za nekretnine “Prostor” kaže za Klix.ba da situacija s cijenama stanova stagnira u posljednjih nekoliko mjeseci.

“Trendovi i ekonomska situacija u okruženju će se i u narednom periodu reflektovati i na naše tržište. Cjenovna osjetljivost onih najtraženijih stanova je uvijek niska. Ono što je izrazito traženo, i ako dođe do pada cijena, te lokacije će najkasnije taj pad osjetiti. A, ono što je najmanje traženo bit će prvo na udaru ako dođe do pada cijena”, kaže Marić.

Kako kaže, skloniji je mišljenju da će u narednom periodu prije doći do blage korekcije prema dole, nego do rasta cijena.

“Ekonomsko okruženje u inostranstvu, od kojeg ovisi naša privreda, prilično ide prema dole i očekivati je da će i nas to zakačiti”, mišljenja je Marić.

Kada je u pitanju iznajmljivanje nekretnina, Marić nam kaže da u ovom segmentu nisu zabilježene turbulencije s cijenama u posljednje vrijeme.

Najtraženije lokacije su na području općina Novo Sarajevo i Novi Grad.

“Kad kažem Novi Grad mislim prvenstveno na dio koji se naslanja na Novo Sarajevo. Novi Grad i Novo Sarajevo, dio uz tramvajsku prugu, to su najskuplje lokacije u Kantonu Sarajevo”, kaže Marić.

Prema njegovim informacijama, naselja u kojima su stanovi najtraženiji su Grbavica, Pofalići, Kovačići, Hrasno, Socijalno, Dolac Malta i Otoka.

Tarik Musabegović iz My Space agencije ima slične informacije o najtraženijim lokacijama.

“I dalje su to Novi Grad i Novo Sarajevo. U tim opoštinama ima sve što je potrebno za život – parkovi, parkinzi, škole, medicinske ustanove… Grbavica je najtraženije naselje, a tu su i Kovačići, Pofalići, Čengića Vila, Malta…”, kaže nam Musabegović.

Kad su u pitanju cijene kvadrata u tim naseljima, Musabegović kaže da je za starogradnju potrebno izdvojiti minimalno četiri hiljade KM, a za novogradnju oko pet hiljada, u nekim dijelovima i više.

Najskuplje i najjeftinije lokacije

Kada su u pitanju najjeftinije lokacije, Marić i Musabegović su saglasni da su to Hrasnica i Hadžići.

“Vogošća definitivno više ne spada u tu kategoriju, tu je kvadrat veći od tri hiljade. Potražnja van grada je značajno slabija. Mi očekujemo da će Hrasnica dobiti na značaju izgradnjom tramvajske pruge i tu će sigurno biti povećana potražnja”, kaže nam Marić.

Musabegović dodaje da su Alipašino Polje i Švrakino Selo najjeftinije gradske lokacije, ali da se i na Šipu može naći novogradnja za cijenu između 3.500 i 4.000 KM. Kad su u pitanju Hrasnica i Hadžići, saglasan je da su to najjeftinije lokacije i kaže da se cijene novogradnje u tim mjestima kreću između 2.500 i 2.600 KM. Dodaje i da je novogradnja nešto jeftinija na Ilidži gdje se cijena kreće oko četiri hiljade KM.

Kad su u pitanju najskuplje lokacije, Marić i Musabegović imaju različite informacije.

Marić kaže da opština Centar već godinama nije najskuplja već da su to Novo Sarajevo i Novi Grad, dok Musabegović tvrdi da je Centar i dalje broj 1, a da su iza njega Stari Grad i Novo Sarajevo.

“Najskuplja opština je Centar, a tu su i Stari Grad i Novo Sarajevo. U Centru za novogradnju nema ispod sedam hiljada KM po kvadratu, a kad je u pitanju starogradnja cijena kvadrata je između 5 i 6 hiljada KM. Crni Vrh i Odobašina su trenutno najskuplje lokacije, cijena je oko osam hiljada KM po kvadratu”, kaže nam Musabegović.

S druge strane, Marić kaže da Centar godinama nije najskuplji i navodi neke od razloga.

“Centar je već unazad par godina izgubio epitet najskuplje lokacije. Neki od razloga su saobraćaj, parking prostor, zelene površine itd. Tradiocionalni centar i poslovni i bilo koji drugi se pomjerio prema Ilidži, većinom je to oko Novog Sarajeva”, kazao nam je Marić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79