Milionska investicija: Grad u BiH sa novim mostom spaja se na zaobilaznicu

Grad Široki Brijeg je odlučio modernizovati saobraćajnu infrastrukturu zbog činjenice da je praktično cijela gradska zona urađena na principu jednosmjerne ulice, te će graditi novi most koji će povezati širokobriješku obilaznicu sa centralnom zonom grada.

Rješavanje dugogodišnjeg problema saobraćajne infrastrukture, najavio je pomoćnik širokobriješkog gradonačelnika Andrija Kraljević, na prošloj sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega.

Radi se o milionskoj investiciji, a kako je kazao, radni prijedlog projektnog zadatka za rasterećenje saobraćaja u tom gradu je već sačinjen.

Pojasnio je da se uz izgradnju mosta koji će spojiti obilaznicu i centralnu zonu grada, planira i dio gradske prometnice urediti dvosmjerno, nakon što se riješi problem parkirališnih mjesta, što bi bio značajan iskorak za saobraćajnu infrastrukturu i funkcionalniju prometnu komunikaciju tog grada.

“Kad se stvori dovoljno parking mjesta da zamijeni ove postojeće od mosta do mosta na Zorićevini, onda je ideja da se dio uz novo raskršće na glavnom mostu pretvori u dvosmjernu ulicu i da se nastavi prema novom mostu i saobraćajnici, odnosno novom izlazu na obilaznicu”, objasnio je Kraljević.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević je rekao da posla ima preko glave, ali smatra kako je najvažnije da se radi, pa će tako biti potpuno izmijenjena saobraćajna infrastruktura, koja je evidentno problematična i za dolazak investitora.

“Treba puno toga uraditi, a što se tiče rješavanja ovog saobraćajnog problema, to su ljudi od struke predlagali. Imamo nekoliko mostova koje treba proširiti, jer su praktično jednosmjerni, a sada nam se ukazala potreba i da ćemo trebati most prema Gradskom bazenu, jer je ovo stanje problem za dolazak investitorima”, rekao je Kraljević.

Naglasio je kako su sve to problemi koji se planiraju uskoro riješiti, te pojasnio kako je cijelu priču oko rješenja saobraćajne infrastrukture godinama usložnjavala činjenica da je mnogo privatnog vlasništva koje je Grad Široki Brijeg trebao otkupiti.

Koliko će biti značajna nova saobraćajna infrastruktura u Širokom Brijegu znaju svi, koji su automobilom prolazili kroz taj zapadnohercegovački grad, jer je centralna zona organizovana kao jednosmjerna ulica, pa gosti koji grad ne poznaju, imaju problema u snalaženju zbog takve organizacije saobraćaja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79