Lagumdžija: Prihvatio sam poziv mog druga Denisa da budem ambasador BiH pri UN-u

Novi ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, umjesto Svena Alkalaja (75), bit će Zlatko Lagumdžija (68).

Njega je za ovu značajnu funkciju predložio aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

– Na poziv mog druga Denisa, šefa države, člana Predsjedništva BiH, imali smo jedan dug razgovor prije nekih 10-15 dana. Puno se spekuliralo u javnosti u posljednja dva-tri mjeseca. Ja s tim nisam imao veze, ja sam prvi put o tome direktno razgovarao sa članom Predsjedništva, mojim drugom Denisom Bećirovićem – rekao je Lagumdžija u jutarnjem programu BHRT-a.

Ističe da ne postoji važnija destinacija od Ujedinjenih nacija i da će se u naredne dvije-tri godine mnogo toga tamo prelamati.

– Ja sam ga prvo pitao zašto to mene predlažeš, šta se od mene očekuje i kako misliš da to sve zajedno radimo? Meni je ključno bilo njegovo viđenje da danas u jednom ovakvom svijetu prekomponuje u situaciji gdje imate rat u Ukrajini koji se preljeva na Zapadni Balkan i na sve tenzije koje imamo u regionu. Da mjesto šefa misije ambasadora UN-a je ključno mjesto za BiH – naglasio je Lagumdžija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79