Lažni policajac iz BiH pripadao međunarodnoj bandi

U Regionalnom sudu u Grazu, Austrija, započelo je suđenje pripadnicima međunarodne bande koji su uhapšeni u zajedničkoj akciji njemačke i austrijske policije. Među optuženima nalazi se i državljanin Bosne i Hercegovine (BiH), star 26 godina, koji se sumnjiči za pripadnost ovoj kriminalnoj grupi, koja je djelovala u Njemačkoj i Austriji.

Prema austrijskim medijima, tragovi u istrazi vode čak do poznate kriminalne bande “Hells Angels”.

Slučaj koji je doveo do hapšenja ovih osumnjičenih datira iz božićnih praznika 2022. godine, kada su navodno pripadnici bande kontaktirali 73-godišnju penzionerku iz Graza telefonom. Predstavili su se kao policijski inspektori i psiholog te su je obavijestili da je njena imovina ugrožena i da bi trebala podići veliku svotu novca iz banke kako bi je policija zaštitila od navodnih lopova. Navodna suma je bila šestocifrena.

Penzionerka je tri dana primila niz poziva i bila nagovarana da podigne novac, ali iz sigurnosnih razloga to nije mogla učiniti. Nakon što je postala sumnjičava, obratila se svojim rođacima, koji su je posavjetovali da se obrati pravoj policiji. Kada su shvatili da je riječ o prijevari, policija je postavila zamku za prevarante, a jedan od osumnjičenih, u ime policije, navodno je došao po novac koji bi trebao biti pohranjen u policijskom sefu.

Budući da je jedan od uhapšenih imao prijavljeno boravište u Münchenu, austrijska policija je kontaktirala njemačke kolege, što je dovelo do hapšenja ostalih osumnjičenih, uključujući i državljanina BiH. Jedan od optuženih bio je visoko rangiran u ovoj međunarodnoj bandi i nosio nadimak “Logističar”.

Osim ovog slučaja, osumnjičeni su koristili razne prevarantske metode kako bi opljačkali penzionere, uključujući lažna predstavljanja kao članovi porodice koji su izgubili telefone i promijenili brojeve kako bi stekli povjerenje žrtava. Nakon što bi osvojili povjerenje, sprovodili bi pljačke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79