Lejla zbog posla dnevno popije i do 20 kafa

Višestruko nagrađivana baristica Lejla Krasnić iz Bosne i Hercegovine otkriva tajne savršene kafe. Lejla ističe da je ključ za dobru kafu prije svega u kvalitetnom zrnu koje je pravilno isprženo kako bi se postigle najfinije arome.

Unatoč brzom tempu života, Lejla primjećuje da u bosanskohercegovačkom društvu još uvijek postoji poseban ritual ispijanja kave koji se cijeni i uživa u njemu. Za razliku od nekih drugih zemalja gdje je kava često brza i bez ikakve ceremonije, ovdje se i dalje cijeni vrijeme koje se odvaja za uživanje u ovom napitku.

– Pijem dosta kafe, jutro započinjem duplim Espressom i V60 filter kavom. I obzirom da pripremam gostima svakodnevno kavu, provjeravam kvalitetu svake kave – tako da dan završim s 15 do 20 popijenih kafa, istaknula je Lejla.

Rođena i odrasla u sarajevskoj mahali, Lejla je već od malih nogu učestvovala u pripremi kafe. Svoj dan započinje s duplim Espresso i V60 filter kafom, a zbog svoje struke, svakodnevno provjerava kvalitetu kafe, što često rezultira s 15 do 20 popijenih šoljica dnevno.

Lejla se također ističe i na međunarodnoj sceni. Nedavno se vratila s London Coffee Festivala gdje je bila jedina takmičarka s Balkana.

– Nije svako takmičenje isto, pa se pripremam nakon što saznam pravila. Svaki put pomjeram svoje granice u kreativnosti i prezentaciji. Spremanje kafe u kasnim večernjim satima je moj način pripreme, a ponekad traju do jutarnjih sati”, objasnila je Lejla.

Iako su pripreme za takmičenje naporne, Lejla ističe da pomjera svoje granice u kreativnosti i prezentaciji te se trudi biti što bolja.

– Mi imamo taj poseban ćejf, vrijeme koje odvojimo da uživamo sami ili u razgovoru s nekim. I usprkos užurbanom životu još uvijek uspijevamo odvojiti to vrijeme. Dok je u inozemstvu uvijek to brzinska kafa, često za ponijeti gdje nema nikakvog ćejfa”, zaključuje Lejla za Bljesak.info.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79