Lideri Trojke, SNSD-a i HDZ-a danas u Sarajevu

Danas će u Sarajevu biti održan sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou koju čine Trojka (SDP, NiP, NS), SNSD i HDZ. Teme sastanka će biti teške i današnji susret bit će još jedan težak ispit za vladajuće strukture Bosne i Hercegovine.

Sastanak dolazi skoro mjesec dana nakon razgovora na Dodikovom imanju u Bakincima kod Laktaša gdje su se “sve dogovorili, a ništa se nisu dogovorili”.

Još tri sedmice ostale su do marta, ključnog mjeseca kada će BiH saznati da li otvara ili ne otvara pregovore za članstvo u Evropskoj uniji. Reformski zakoni koji su davno trebali biti usvojeni i dalje stoje u ladici, a tu su i preteške teme za vladajuću koaliciju poput izmjena Izbornog zakona BiH, Ustavnog suda BiH.

Uoči sastanak, lider HDZ-a Dragan Čović je poručio da njegovi partneri moraju odustati od politike nadmudrivanja, nevjerodostojnosti u svom radu i mijenjanja stajališta svaki dan onoga što su već utvrdili.

“Partnerima vrlo jasna poruka – sutra ću im na poseban način naglasiti. Nemojmo tražiti alibi politiku u onima koji mogu u ime nas donositi odluke. Odluke koje mi donosimo ne mogu biti ohrabrivane nametnutim odlukama visokog predstavnika. Ne mogu pregovori sa EU korespondirati sa nametanjem bilo čega. Naš odnos prema međunarodnoj zajednici je vrlo jasan – strateški partneri”, naveo je.

Dan uoči sastanka oglasio se i Milorad Dodik (SNSD) koji je poručio da nije sporan evropski put i da nije sporno da uradi sve što je dogovoreno na sastanku u Laktašima. Dodik je, jasno, postavio ultimatum – ili ono što on želi ili od evropskog puta neće biti ništa.

“Ako to ne možemo da dogovorimo, nećemo se dogovoriti ni oko Suda, ni oko zakona o pranju novca, zakona o sukobu interesa”, kazao je Dodik.

Ponovo je Dodik, uoči sastanka sa Trojkom, “napao” lidera NiP-a Elmedina Konakovića.

“Mislio je da ako bude na fonu priče o EU, da će mu to donijeti poene. Neće, pokazat će se da SDA i druge političke partije tamo, imaju veću podršku nego Konaković. Što se tiče sankcija, to je ono što želi i traži od drugih. Njima ‘sipa’ riječi u usta. On nije nikakav ministar vanjskih poslova, jer se samo zalaže za svoju malu političku partiju, koja je dobila beznačajan broj glasova u odnosu na nas iz SNSD-a, stranke koja je politički gigant u svakom smislu”, rekao je Dodik.

A da krug bude zatvoren, pobrinuo se Konaković koji je odgovorio lideru SNSD-a riječima da “Dodik može blokirati put u EU samo ako mu je interes ruskog naroda važniji od srpskog naroda”.

“”Ne skupljam poene zagovarajući EU put, kako me Dodik večeras optužio, možda ih čak i gubim. To radim zbog čvrstog ubjeđenja da taj put donosi jačanje ekonomije i benefit svim građanima u svakom dijelu naše zemlje”, istakao je … Još nekoliko sedmica i sve će biti jasno…”, poručio je Konaković.

Predrag Kojović, bivši predsjednik Naše stranke i zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, ove sedmice je rekao da ako BiH ne dobije status kandidata, preispitat će učešće u vlasti piše Klix.

Dakle, današnji sastanak sigurno će biti buran i pitanje je kakve će rezultate dati ukoliko akteri barem malo ne približe stavove i ne budu iskreniji jedni prema drugima. A vrijeme curi i mart se bliži.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79