Lijepa gesta: Bivši učenici saniraju kuću omiljenog nastavnika geografije

Fond solidarnosti „Hasna“, s Vahidinom Mulamustafićem na čelu, nedavno je pokrenuo akciju sanacije kuće Todora Dmitrovića, dugogodišnjeg nastavnika geografije u Osnovnoj školi „Braća Lazić“ u Janji.

Nastavnik Todor ostao je u najljepšim uspomenama generacijama učenika, koji su odlučili da mu priteknu u pomoć u trenucima kada je njegova kuća u veoma lošem stanju.

Teški uvjeti za život

– Nastavnik mi je rekao da je kuća građena 1966. godine. Nakon poplava 2014. došlo je do ulegnuća objekta, pucanja zida i zaista su uvjeti za život teški – ističe Vahidin Mulamustafić.

U kući koja se nalazi u centru Janje nastavnik Todor živi sa suprugom Dobrilom, koja je penziju zaradila u nekadašnjoj fabrici konfekcije „Kurjak“ iz Bijeljine. Penzije su male, Dmitrovići ne mogu podići kredit, a oduševila ih je inicijativa Janjaraca, koji su ponovo pritekli svojim komšijama u pomoć.

Emotivno primio vijest

– Kako neću biti sretan. Naravno da sam ovu vijest primio emotivno. A sjećam li se učenika… Ih, koliko ih je bilo – kaže Todor Dmitrović, omiljeni nastavnik iz Janje.

Dobrila i Todor imaju kćerku i sina, a s njima trenutno živi unuk, koji se školuje u Bijeljini. Vrlo brzo njihova kuća trebala bi dobiti nove prozore, krov, fasadu, oluke… Ovo je još jedan primjer multietničke saradnje građana, a Janja je, u okvirima BiH, po tome prepoznatljiva.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79