Likvidirao sarajevske policajce: Savo bio kućni prijatelj sa Macanom, objavljene njihove zajedničke fotografije

Aleksandar Macan, za kojim je bila raspisana Interpolova crvena potjernica zbog umiješanosti u likvidaciju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, predao se u petak Tužilaštvu KS-a, nakon čega je uz jake policijske snage prebačen u pritvor Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, gdje je smješten u posebnu ćeliju, udaljenu od ostalih pritvorenika i osuđenika.

Poslije njegovog saslušanja će se znati sve i ubrzo će biti poznati svi akteri. Jedna osoba je već u pritvoru, ali po drugom osnovu, dok je osoba koja je počinila ubistvo i pucala u policajce u bjekstvu. Prema saznanjima, Macan bi se mogao nagoditi sa Tužilaštvom i u zamjenu za blažu kaznu ili eventualno status zaštićenog svjedoka, otkriti imena ubica i opisati način izvršenja zločina. Zvanične potvrde o ovim navodima u petak nije bilo. Osoba koja je pucala u Šehovića i Vujinovića navodno je Savo Marinković, koji se nalazi u Njemačkoj, gdje je zbog trgovine droge pritvoren do 2024. godine.

Prema fotografijama koje smo pronašli na Instagramu, može se vidjeti da su Macan i Savo bili kućni prijatelji i da su zajedno provodili dosta vremena. Savo je od ranije poznat organima gonjenja u BIH jer je hapšen u nekoliko navrata zbog krađe automobila.

Podsjećamo, u oružanom napadu Šehović je ubijen na licu mjesta, dok je Vujinović sa teškim povredama glave prevezen na KCUS, gdje je preminuo. Zbog ubistva je saslušano oko 300 osoba, a zbog direktne umiješanosti u likvidaciju su privođeni Miloš Obradov i Srećko Trifković, koji su nakon devet mjeseci provedenih iza rešetaka pušteni na slobodu. U vezi sa ubistvom su se, nezvanično, dovodila i imena Nedeljka Lizdeka i Stefana Samardžije, a poligrafski je testirano 39 osoba i izuzeto oko 100 videonadzora koji su vještačeni. Istragu je, na samom početku, prema našim saznanjima, u pogrešnom smjeru odveo doušnik policije, zbog čega su istražitelji bili na krivom putu.

Da se kockice konačno počnu slagati, pomoglo je dešifriranje aplikacije Sky Ecc, putem koje su komunicirali osumnjičeni. Tu kanadsku aplikaciju uspjeli su sredinom prošle godine razbiti francuski i nizozemski istražitelji. Na zamolbu bh. policijskih agencija utvrdili su da su Sky koristili i kriminalci iz BiH, a među njima i Aleksandar Macan, čiji je DNK nađen na mjestu zločina, a i poruke koje je razmjenjivao putem ove aplikacije upućivale su na to da je u vrijeme ubistva bio u Geteovoj ulici. Policija je počela da sklapa mozaik.

Pripadnici SIPA su pretresli i stan Macanove supruge na Palama Marijane Savčić-Macan, uposlenice MUP-a RS-a, odnosno Policijske stanice Pale. Ona je tada bila privedena, ali je nakon ispitivanja puštena na slobodu. Osim Macana, u vezu sa likvidacijom policajaca koje se desilo 26. oktobra 2018. u sarajevskom naselju Alipašino Polje može se dovesti još najmanje pet osoba. Do pucnjave je došlo kada su policijski službenici zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila u Geteovoj ulici. Prema dosadašnjim rezultatima istrage, crni Seat Leon je kritične večeri stigao iz Istočnog Sarajeva. Iz ovog vozila je ispaljen rafal iz automatske puške u glavu policajaca. Negdje kod Sokoca vozilu se izgubio svaki trag.

Macan, koji je ranije hapšen zbog krađe vozila, zet je Milomira Savčića, optuženog za genocid u Srebrenici koji se trenutno nalazi u bjekstvu.

U Tužilaštvu KS-a, koje vodi ovu istragu godinama, nisu željeli davati nikakve izjave. Navode da se istraga nastavlja te da će javnosti o svemu biti blagovremeno obaviještena, piše Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79