Ispovijest: Ljudski bi bilo da se zaustavio i mom sinu ukazao pomoć

Fikret Pezerović, otac tada devetogodišnjaka kojeg je 19. decembra 2015. u Gradačcu Mitsubishijem udario Ibrahim Ganibegović (22), ogorčen je na mladića, koji je pobjegao sa mjesta nesreće a da mu nije ni palo na pamet da pomogne njegovom sinu.

Uklanjao tragove

Ganibegović je tada, u namjeri da ukloni tragove nesreće, potopio vozilo u jezero Vidara kod Gradačca. Nakon više od tri godine, nesreća je rasvijetljena 14. februara, kad su policajci, u saradnji s građanima, pronašli vozilo u jezeru te ga izvadili uz pomoć ronilaca i poslali na vještačenja.

Prema riječima Pezerovića, njegov sin krenuo je kobnog dana na trening u školu stotinjak metara od njihove kuće. Pezerović je telefonom obaviješten da mu je sin povrijeđen i da odmah dođe u Hitnu pomoć.

– Pomislio sam da je izvrnuo zglob na ivičnjak ili nešto slično. Vidim sina u kolicima, uplašen, poderan, krvav, s rupom na glavi i slomljenom rukom… Pokušao je ustati iz kolica da me zagrli, ali neuspješno – ispričao je u ispovijesti za “Dnevni avaz” Fikret Pezerović.

Mališan se sjeća da je vozilo bilo zeleno i da mu je nedostajao metar da pretrči ulicu, ali nije uspio. Poslije udara, više se ničega ne sjeća.

Ostao ožiljak

– Ljudski bi bilo da je počinilac ovog nedjela, nakon što mi je udario dijete, zaustavio automobil i ukazao mu pomoć. Ne bih ga uopće teretio. Čak bih rekao da nije ništa kriv i da je sin pretrčavao ulicu tamo gdje nije smio. Ali, nakon ovog njegovog postupka, tražit ću da odgovara – poručuje Fikret Pezerović.

Naglašava da su nakon nesreće uslijedile brojne ljekarske pretrage i duži oporavak sina. Mališan je danas dobro. Na glavi mu je ostao mali ožiljak, koji ga podsjeća na ovaj nemili događaj. Odličan je učenik i redovno trenira nogomet u gradačačkoj Zvijezdi.

Drama tokom izvlačenja

Enes Eva Omerović, član Ronilačkog kluba “Vidara” iz Gradačca, kazao je da su locirali vozilo na dubini od devet i po metara. Izvlačenje automobila trebalo je biti rutinski posao za ronioce, ali se desio peh pa se cijela akcija umalo završila kobno.

Jedan od konopaca se prilikom izvlačenja automobila omotao roniocu Admiru Omeroviću oko vrata i boce s kisikom i umalo se ugušio. Iskusni ronilac uspio je odbaciti bocu i dio opreme te izroniti na površinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79