Logoraši će sutra organizovati proteste upozorenja pred zgradom Vlade FBiH

Logoraši će sutra organizovati proteste upozorenja pred zgradom Vlade FBiH


Logoraši iz Saveza logoraša BiH sutra će se okupiti na protestima upozorenja ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, sa početkom u 11:55 sati.

Odlučili su na ovaj korak zbog izostanka aktivnosti na izradi prednacrta zakona koji bi zvanično priznao i zaštitio žrtve ratne torture.

U svom pismu upućenom premijeru FBiH, Nerminu Nikšiću, i ostalim članovima Vlade, logoraši izražavaju svoje razočaranje što još uvijek nisu dobili priznanje koje zaslužuju unatoč njihovom velikom doprinosu u borbi za pravdu i istinu.

“Do danas nismo dobili davno zaslužen status, niti ikakva konkretna prava i priznanje žrtve,” ističu u pismu.

Dodaju kako su logoraši, kao marginalizovana grupa, imali značajnu ulogu u dokumentovanju zločina i širenju istine o ratnim strahotama u Bosni i Hercegovini, kroz sudjelovanje u suđenjima, izradu knjiga, filmova i učešće na seminarima.

“Ova marginalna grupa je dala ogroman doprinos u širenju istine o BiH kroz izradu brojnih knjiga, filmova, emisija, učešća u međunarodnim i domaćim seminarima o miru i istinskoj demokratiji širom planete,” navodi se u pismu.

Iz Saveza logoraša pozivaju predstavnike Vlade FBiH da se sutra odazovu na proteste i da iznesu konstruktivne prijedloge za rješavanje ovog dugogodišnjeg problema. “Pozivamo predstavnike Vlade FBiH da se sutra obrate okupljenim članovima i iznesu konstruktivne i konkretne prijedloge rješenja, koje ćete realizirati, za konačno sticanje davno zasluženog statusa ove žrtvovane i zaboravljene, a vrlo zaslužne kategorije za očuvanje BiH,” zaključuju u pismu.

Dodatno napominju da će, poštovanjem predizbornog momenta, izbjegavati medijske nastupe do oktobarskih izbora, ali će, bez obzira na izborne rezultate, nastaviti borbu za priznanje i prava logoraša.

“Napominjemo, da poštujući predizborni momenat, Savez neće ići u naknadna gostovanja u medijima u ovom povodu, sve do rezultata oktobarskih izbora, ali će svakako, kakvi god rezultati istih da budu, još jače, još brojnije i bezrezervno, krenuti u konačnu borbu za sticanje zasluženih prava logoraša u BiH,” zaključuju u pismu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija