Macanovo opravdanje (be)smisleno: Da li je likvidacija sarajevskih policajaca bila nacionalno motivisana?

Duže od tri godine traje istraga zbog ubistva dvojice sarajevskih policajaca, ali traje i potraga za ubicama. Ipak, u posljednje vrijeme nešto se pomjerilo s mrtve tačke, ali informacije koje je saopćio advokat osumnjičenog Aleksandra Macana Duško Tomić su u najmanju ruku simptomatične.

Adis Šehović i Davor Vujinović bili su sarajevski policajci koji su ubijeni na dužnosti za vrijeme patroliranja u naselju Alipašino Polje 26. oktobra 2018. godine. Do danas je taj slučaj neistražen, iako su se povremeno pojavljivale brojne verzije o tome šta se tačno dogodilo i ko je ubio policajce.

Najčešći scenarij je taj da se radilo o krađi vozila, koju su policajci prekinuli te je došlo do pucnjave koja je završila kobno po njih. Istražitelji su promptno obećali brzu reakciju i rješavanje slučaja, a kako je vrijeme odmicalo, bilo je sve teže. Danas smo pak došli do nivoa da advokat jednog od osumnjičenih kao motiv spominje i nacionalnu osnovu, što na neki način dodatno obesmišljava cijeli slučaj.

Kao prvoosumnjičeni u ovom slučaju nedavno se istaknut Aleksandar Macan s Pala, koji se bavio krađom automobila. Njegov DNK je pronađen na mjestu ubistva, a za njim je nedavno bila raspisana i Interpolova potjernica. Objavljene su informacije da se krije u Španiji. Ipak, da bi cijeli slučaj vjerovatno bio dodatno iskomplikovan te prikazano kako je državna granica propusna, Macan se u pratnji advokata pojavio u sarajevskom tužilaštvu – predao se.

Ukoliko je bio u Španiji, kako je onda kao čovjek s crvene potjernice uspio proći sve granice? Međutim, izglednije je u ovom slučaju da se Macan krio u Srbiji pa je jednostavno iskoristio očajnu graničnu kontrolu između BiH i Srbije te se ušetao u državu.

Tu nastupa njegov advokat Duško Tomić, koji ga u svojim javnim istupima pokušava predstaviti kao dobrog kriminalca. Tako smo slušali kako je Macan smogao hrabrosti da se preda, kako se pozdravljao s porodicom i kako je istražiteljima navodno otkrio ime ubice. Advokat Tomić tvrdi da njegov klijent Macan nije ni znao da je njegov partner u krađi automobila Savo Marinković (koji je navodno ubica) nosio oružje.

“Macan je ciljano išao u krađu. I da su ga uhvatili to je šest mjeseci zatvora. Zašto bi on napravio dvostruko ubistvo. Nema nikakve dileme da je Marinković pucao. Macan se kune da nije znao da Marinković nosi oružje”, naglasio je Tomić.

A ako je Macan samo “obični kradljivac automobila”, zašto je o svemu šutio tri godine? Zašto je bio u bjekstvu? Kakve veze ima nacionalnost u ovom slučaju, s obzirom na to da advokat tvrdi da je ubica “patološki mrzio Bošnjake” pa je valjda zato pucao? Advokat ide i dalje pa ubacuje rečenicu o tome kako su policajci planski poslani na mjesto zločina, jer ih je navodno neko nazvao telefonom. Idealna misterija u ionako komplikovanom slučaju.

Ne treba izgubiti iz vida i da je supruga Aleksandra Macana zaposlenica MUP-a RS te da je ranije radila u Ministarstvu sigurnosti, da mu je punac osumnjičen za ratni zločin te da je u bjekstvu i to vjerovatno u Srbiji.

I dok slušamo priče o dobrim kriminalcima, porodice ubijenih policajaca još čekaju pravdu, a država i na ovom slučaju izgleda nemoćna da joj se pojedinci čak i ismijavaju tako što ušetaju u tužilaštvo iako su na crvenoj Interpolovoj potjernici, piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79