Magazinović kontra Čovića: Od promjene Izbornog zakona BiH nema ništa

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je izborna utakmica krenula i da se ne mogu u pola utakmice mijenjati pravila po kojima se ona igra.

Dakle, dodao je on, od promjene Izbornog zakona BiH nema ništa.

– Da li će biti pritisak da se to uradi – da, hoće. Ali to se neće desiti i to već sada znamo da će biti tako. Tako da jedino što se može desiti jeste nekoliko dana opet dizanja tenzija na Izbornom zakonu BiH koji sada, kad su raspisani izbori, posebno nema šanse da bude usvojen – smatra Magazinović.

Na novinarsko pitanje u vezi s održavanjem sjednice Predsjedništva HNS-a, koja je najavljena za danas, i ranijim najavama eventualnog teritorijalnog preustroja BiH, Magazinović je kazao da je HNS nevladina organizacija, te da on može komentarisati stavove političkih stranaka.

– Ali ono što je HDZ uspio, to je da u javni prostor uvede nevladinu organizaciju kao politički faktor. Ne bi to poredio s nekim drugim nevladinim organizacijama, čisto da ih ne uvodim u jednaku rečenicu. Ali politička moć nevladine organizacije HNS se zasniva na zastupnicima HDZ-a – naveo je Magazinović.

Ne znam, dodao je on, zašto se ljudi kriju iza nevladine organizacije kad su parlamentarna stranka koja može funkcionirati kao sve ostale stranke.

– S druge strane, smatram da se već sada HDZBiH priprema na onaj ‘plan B’ koji je Dragan Čović spominjao, a to je učešće na izborima i blokada poslije izbora, ucjena da se neće formirati vlast ni konstituirati parlamenti dok se ne promijene zakoni koje oni žele, prije svega Izborni zakon BiH – zaključio je Magazinović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79