Makedonci osumnjičeni za likvidaciju Denisa Tota se oglasili i ispričali dvije verzije događaja

Andželo Đorđijevski (28), prvoosumnjičeni za ubistvo hrvatskog rukometaša Denisa Tota, jednom je narko dileru, s kojim se čuo jutro nakon što je policija započela istragu, rekao da se nalazi na Kosovu. Tot je nasmrt pretučen ispred skopske diskoteke Privileg u četvrtak, 7. aprila, oko 3.30 sati.

No iako je tvrdio da se nalazi na Kosovu, Đorđijevski je sve vrijeme šestodnevnog bijega boravio u jednom objektu u skopskom naselju Aerodrom. Tamo se u srijedu oko 2 sata ujutro, nakon višesatnih pregovora i potrage predao skopskoj policiji. Odmah je prevezen u tamošnju policijsku stanicu, a potom i zatvor jer mu je određeno 30 dana istražnog zatvora.

Prema pisanju sjevernomakedonskog portala 24info, troje osumnjičenih za Totovo ubojstvo dalo je dvije verzije događaja koji su se te noći dogodili ispred narodnjačkog kluba. Prema jednoj, povod brutalnom premlaćivanju Tota bio je sukob oko sjedala u taksiju jer je, kako smo pisali, na zadnje sjedalo taksija htjelo ući petero ljudi. Prema drugoj verziji, Tot je navodno nedolično vrijeđao i dodirivao 19-godišnju Klementinu Letkovsku koja ga je, kako se vidi na snimci nadzornih kamera, brutalno “cipelarila” kad je već pao na tlo.

Kako navodi portal, zbog činjenice da je Đorđijevski očito tih šest dana imao pomagače u bijegu, nije isključeno da se, osim na Đorđievskog, Letkovsku i Andreja Kostovskog, istraga proširi i na neke druge osobe zbog pomaganja počinitelju krivičnog djela. Iz skopskog tužiteljstva zbog istrage koja je u toku nisu željeli odgovoriti novinarima “Slobodnog pečata” hoće li se to dogoditi. Također, nisu im htjeli reći jesu li osobe koje su sudjelovale u incidentu bile podvrgnute alkotestu te kakav je bio rezultat, u slučaju da jesu.

Naknadno je potvrđeno da narodnjački klub Privileg, u kojem je večer proveo Denis Tot, i ispred kojeg je brutalno pretučen, nije imao dozvolu za rad te je zatvoren po nalogu inspekcije. Iako je kao odgovorna osoba u skopskoj tvrtki “Super Lajt Park”, koja stoji iza diskoteke Privileg, naveden Stefan Stamenkov, javna je tajna da ga vodi Cvetko Dičevski, zvani Cvetko Priviledž.

Novinari portala “Istraživačka reporterska laboratorija Makedonija” koji su proveli opsežno istraživanje, potkrijepljeno dokumentima, razgovorima i svjedočanstvima doznali da su da je na fiskalnom računu u klubu Privilege navedena druga kompanija kojoj je vlasnica Biljana Dičevska, supruga Cvetka Dičevskog.

Cvetko Dičevski i njegovi suradnici, kako doznajemo, imaju veze u visokim strukturama vlasti, odnosno povezani su s najvećom i vladajućom strankom Socijaldemokratski Savez Makedonije (SDSM). Osim diskoteke Privileg, na Cvetkovu suprugu vodi se i caffe bar Mango. Nakon što je Dičevski, ubrzo nakon ubojstva Denisa Tota, ugasio svoj profil na društvenoj mreži, sve vezano uz lokale objavljuje njegov otac Mitre. On na jednoj fotografiji u sjevernomakedonskom parlamentu (Sobranju) pozira s Darkom Koevskim iz vladajućeg SDSM-a te Filipom Andovom, zvanim Sokol, koji je trenutno direktor zatvora Šutka u kojem se nalazi troje osumnjičenih za Totovo ubojstvo.

Sljedeće sedmice oni bi trebali biti ispitani, a o nalazu sudskomedicinskog vještačenja umnogom će ovisiti hoće li i opstati kvalifikacija krivičnog djela ubistva, ili će doći do prekvalifikacije u tešku tjelesnu ozljedu sa smrtnom posljedicom i nepružanjem pomoći, što je bitno blaža kvalifikacija od ubistva.

O rezultatima tih nalaza ovisit će i konačni izvještaj inspekcije Ministarstva zdravstva Sjeverne Makedonije o pruženoj liječničkoj pomoći Denisu Totu, iako je već sada zaključeno da u postupanju liječnika nije bilo propusta. Maja Mojsova, direktorica skopske bolnice Karil (Klinike za kardiologiju, reanimaciju i intenzivno liječenje skopske Univerzitetske klinike) rekla je kako joj je žao što nije rekla da je smrt Denisa Tota nasilna, a ne samo da nije bilo vidljivih tragova ozljeda.

Mojsova je odbacila ocjene javnog tužitelja Gavrila Bubevskog, koji je rekao da je procjena liječnika da nema vidljivih tragova ozljeda, bila kriva. Oliver Spasovski, ministar unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije s indignacijom je odbacio spekulacije da je policija bilo koga štitila te je rekao da privođenjem osumnjičenih nije prestalo prikupljanje informacija o događaju ispred diskoteke, koji je bio koban za hrvatskog rukometaša koji je igrao za Rukometni klub Butel.

U međuvremenu novinarima Jutarnjeg se mailom i Darko Gelev Break kojeg su u makedonskim medijima dovodili u vezu s vlasništvom kluba.

– U cijelosti demantiram i odbacujem kao potpuno neistinite objavljene informacije, zato što ja nisam vlasnik kluba Privilege i nemam, niti sam ikada imao, bilo kakve veze s vlasničkom strukturom pomenutog kluba ili s njegovim poslovanjem! Istina je da sam bio jedan od osnivača dioničarskog društva za proizvodnju, trgovinu i usluge AJ M DOO Skopje, koje je u razdoblju od 2003. do 2015. godine imalo Ugovor za najam nekretnine locirane u Zabavnom parku LUNA, a na toj lokaciji se sada nalazi navedeni Klub Privilege.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79