MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Ovih 7 trikova produžiće život vašeg klima uređaja i spasiti vas od bespotrebnih troškova

Približavaju se vrućine te je preporučljivo čim prije obaviti redoviti godišnji servis klima uređaja, dezinficirati ga, a po potrebi i popraviti.

Time će se povećati njegova učinkovitost i smanjiti utjecaj na povećanje potrošnje goriva.

Pri dopunjavanju rashladnog medija, potrebnog za ispravno funkcioniranje klima uređaja, dodaje se i potrebna količina ulja, a vrlo je korisno dezinficirati klima uređaj, jer se u njegovoj unutrašnjosti nakupljaju i razmnožavaju opasne bakterije.

Svaki klimatizacijski uređaj troši energiju motora, a time smanjuje snagu i povećava potrošnju goriva. Kako bi bio ispravan i učinkovit, a manje povećavao potrošnju, svake je godine, prije prvih vrućina, preporučljiv servis.

Kod automobila kojima je isteklo jamstvo, nema nikakve potrebe servis tog specifičnog sklopa, po znatno većoj cijeni, raditi u ovlaštenom servisu. Lako je provjeriti gdje se servis, važno je naglasiti s dezinficiranjem, može napraviti kvalitetno i po povoljnoj cijeni.

Servis počinje, pri uključenom klima uređaju, mjerenjem temperature zraka iz ventilacijskih otvora. Ako uređaj nije sposoban temperaturu okolnog zraka sniziti za najmanje 10 Celzijusa, nije ispravan.

Potom se, priključenjem manometra na ulazni dio niskog tlaka, mjeri vrijednost koja treba biti 2 do 3 bara. Ako je tlak prenizak, problem je u sustavu s rashladnim plinom, ali ako manometar pokazuje tlak nula, greška je u kompresoru.

U slučaju manjeg oštećenja kompresora, ako je greška u semerinzima, gumicama ili ploči s ventilima, popravak je moguć. U suprotnom, kompresor treba izmijeniti. Prilikom servisiranja starijih automobila, preporučljivo je izmijeniti remen koji pokreće kompresor.

Buka ventilatora ukazuje na njegovu istrošenost, ali i začepljenja ventilacijskih kanala. Tada se povećava opterećenje i skraćuje vijek ventilatora, a svjež zrak teško prodire u kabinu.

Ne smije se pretjerivati s intenzitetom hlađenja, jer se može ugroziti zdravlje (prehlada, upala dišnih putova), a istodobno se nepotrebno povećava potrošnja goriva i smanjuje trajnost klima uređaja. Klima uređaj treba podesiti da vanjsku temperaturu snižava do 6 Celzijevih stupnjeva.

VAŽNO:

podesite temperaturu do 6 Celzijevih stupnjeva nižu od okolne
isključite klima uređaj nekoliko minuta prije zaustavljanja vozila, kako bi zrak osušio kondenzator (vlaga potiče razvoj mikroorganizama)
za ispravnost klima uređaja najbolje je koristiti ga svakodnevno, umjerenim intenzitetom
vožnja je ugodnija ako je automobil svjež i opran
izbjegavajte parkiranje na suncu
pri velikim vrućinama treba nositi laganu odjeću od prirodnih materijala
izbjegavajte oštru vožnju, jer se motor više zagrijava pa toplina intenzivnije ulazi u kabinu prenosi Autoportal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments