Maloljetni Bosanac bio vođa bande u Beču, pravili su i bombu od 2 kilograma?

Foto: heute.at

Austrijski mediji su objavili dijelove optužnice protiv maloljetničke bande koja je sijala strah po ulicama Beča, a na čijem se čelu nalazio državljanin Bosne i Hercegovine (17), koji je ujedno i prvoosumnjičeni u optužnici koja je nedavno podignuta.

Na telefonima maloljetnika pronađeni su brojni inkriminišući dokazi, uključujući i snimak gdje se maloljetnik iz BiH hvali kako će napraviti eksplozivnu napravu, a za koju je materijal nabavio u Češkoj Republici gdje je boravio septembra, 2023. godine. Pored materijala za bombu, navodno su nabavljali i oružje, čime se ovaj maloljetni državljanin BiH hvalio, prenose Nezavisne.

Prema optužnici, taj eksplozivni materijal držali par sati u džamiji u Meidlingu, a zatim su ga premjestili na drugo mjesto.

Bh. državljanin se hvalio da će napraviti eksplozivnu napravu od dva kilograma: „Ili ću umrijeti ili ću dobiti doživotnu, ali sam ozbiljan“, navodno je on rekao na jednom snimku.

Podsjetimo, osumnjičeni, njih deset u dobi od 14 do 21 godinu, već duže vremena su terorisali i sijali strah po bečkom kvartu Meidling. Oni su navodno molotovljevim koktelima, kalašnjikovima, noževima i mačetama izazivali strah i ucjenjivali lokalne trgovce.

Međutim, pljačkanje i zelenašnje nije bila njihova jedina aktivnost. Sve je više indicija o islamističkoj pozadini osumnjičenih, čija se imena spominju u opsežnoj optužnici koja je podignuta.

Kao glavno okupljalište ove mlade bande navode se prostorije džamije u Meidlingu. Tokom saslušanja neki od maloljetnika su rekli da je njihova grupa slijedila islamističku ideologiju, te da su trojica osumnjičenih navodno su bili simpatizeri Islamske države (IS).

Kao prvoosumnjičeni u optužnici se navodi 17-godišnji bh. državljanin, koji je već postao zapažen kroz kontakte s osobama iz radikalnog islamističkog miljea. Za jednog maloljetnika se takođe navodi da je pisao “tekstove koji veličaju nasilje”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79