Manji broj migranata: Najavljeno zatvaranje Sedre u Cazinu

Privremeni prihvatni centar Sedra u Cazinu u kojem više od tri godine borave ranjive kategorije migranata i izbjeglica, odnosno porodice s djecom i maloljetnici bez pratnje, trebao bi ubrzo biti zatvoren.

To je potvrđeno i iz Službe za poslove sa strancima BiH, te Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK), a odluka je obrazložena manjim brojem migranata, koji dolaze i borave u ovom dijelu države.

– U Prihvatnom centru Sedra trenutno boravi manje od 50 migranata. Također, moramo imati u vidu da ubrzo ističe i ugovor o finansiranju tog centra, tako da vjerujem da će ubrzo biti i zatvoren – rekao je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić navodi da bi prema njihovim informacijama, Sedra trebala biti zatvorena zaključno s krajem mjeseca.

– Evidentno je da manji broj migranata dolazi na područje našeg kantona u ovoj godini, pa svi pokazatelji govore da je Prihvatni centar Borići u Bihaću dovoljan za zbrinjavanje ranjivih kategorija migrantske populacije – kazao je ministar Kljajić.

Prema podacima Kantonalne uprave policije, u prihvatnim centrima u Unsko-sanskom kantonu trenutno boravi oko 1.600 migranata i izbjeglica, dok je izgradnja migrantskog centra na lokalitetu Lipa kod Bihaća u poodmakloj fazi.

– Angažiran je veliki broj firmi i radnika, te se uporedo završava više građevinskih zahvata. Najvažnije je istaći da bi planirani rokovi trebali biti ispoštovani, odnosno da su u privremenom šatorskom naselju pored gradilišta osigurani humani boravišni uslovi i sve životne potrebe za smještene ljude – naglasio je Mirsad Buzar.

Rečeno je i kako je manji broj migranata u USK ove godine rezultat obostranog pojačavanja kontrole granice sa Republikom Hrvatskom i poskupljenja te rute, kao i mnogo ozbiljnijeg angažmana nadležnih državnih institucija kada je u pitanju kontrola kretanja i boravka migranata u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79