Marić o protestima u RS: Svi bježe od nas kao “đavo od krsta”, ne znaju šta da nam kažu

Šest sindikata budžetskih korisnika u Republici Srpskoj u Banjaluci su juče u podne na ulicu izveli više od 1.000 radnika. Zatražili su ispunjavanje obećanja o povećanju plata, te izmirenje dugovanja za poreze i doprinose koji nisu uplaćivani i po četiri godine. Tim povodom gost N1 bio je Božo Marić, predsjednik Sindikata javne uprave RS.

Četiri i po godine u nekim javnim preduzećima nisu uplaćivani doprinosi, a na pitanje zašto se čekalo toliko dugo, Marić je kazao:

“Ne možemo reći da smo čekali 4 i po godine. Predali smo desetine krivičnih prijava jer je Krivičnim zakonikom RS neuplaćivanje doprinosa se tretira kao krivično djelo, ali je Tužilaštvo sve naše prijave odbacilo”.

“Ovdje je još veći paradoks jer su u pitanju zdravstveni radnici prvenstveno i postavlja se pitanja da li je normalno i humano da oni koji liječe druge ljude nemaju pravo na zdravstveno osiguranje. Mi nemamo nijednu krivičnu prijavu podignutu protiv direktora institucije koji na nezakonit način nije ispunio sva prava koja radnik ima po Zakonu o radu. Zakon je rekao da je bruto plata vlasništvo radnika i postavlja se pitanje kako su određeni rukovodioci mogli uplatiti neto platu a da ne uplate doprinose državi?”, kazao je Marić.

“Mi tražimo da se uvede red, sankcionišu direktori i uplate svi zaostali dugovi prema kolegama”, dodao je.

Sporazum su potpisali sa Dodikom, a u djelo ga je trebao provesti Višković, kaže Marić.

“Nisam ja postavio Radovana Viškovića, nego Dodik. Ja sam i na sastanku rekao da Višković kao premijer Vlade RS, koja je nama poslodavac, potpisali smo sporazum sa Vladom RS, nakon što smo prošle godine sa Dodikom dogovorili sporazum, a njega je trebao sprovesti u djelo Višković”.

“Naš sporazum je predviđao da mi u 2022/ 23. kroz povećanje dobijemo sumu koja će biti ekvivalent naknadama za topli obrok i regres. To je u ukupnom zbiru 260 KM. Mi smo dobili linearno povećanje od po 100 KM za svakog radnika koji prima platu, ostalo je još 160 KM”, poručio je.

Još je kazao da se moglo čuti nekoliko navoda da je spomenuti sporazum ispoštovan, ali kaže da je to neprihvatljivo.

“Mogli ste da čujete ovih dana da je Sporazum ispoštovan, što za nas iz sindikata nije prihvatljivo. Ne priliči da jedna strana tumači sporazum, a dvije su ga potpisale. Svi bježe od nas kao đavo od krsta jer ne znaju šta da nam kažu. Svi su bili na tom sastanku i znaju šta nam je obećano”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79