Marić: Od vas se ne traži da postanete homoseksualci, nego da ih ne vrijeđate i ne tučete

Sinoć je u Banjaluci nepoznata grupa huligana napala 15 aktivista LGBT, a nakon što je policija zabranila okupljanje aktivista i članova organizacijskog odbora „Bh. povorke ponosa”.

Iz policije je odmah nakon incidenta priopćeno da je prijavljeno narušavanje javnog reda i mira ispred prostorija nevladine organizacije, tako što je „više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana koja se samoinicijativno okupila ispred navedenih prostorija”.

Napad su osudili mnogi, a posljednja od njih je i politička analitičarka Ivana Marić.

Ona je na svom Facebooku pozvala građane da ne vrijeđaju i ne tuku pripadnike LGBT-a, a rekla je i kako je to sve prirodno i da niko od nikoga ne traži da se postane homoseksualac.

Njen komentar prenosimo u cjelosti.

“Od vas se ne traži da postanete homoseksualci, niti da to promovirate. To čak ne morate ni razumjeti, ni prihvatiti. Od vas se samo očekuje da prihvatite da to postoji, i to već vijekovima, da to nije njihov izbor, ni hir, već priroda. Za početak bi bilo vrlo poželjno da ih ne vrijeđate i ne tučete zbog toga.

Nacionalizam je, recimo, mnogo opasniji od homoseksualizma, pa smo to prihvatili.

Nacionalistima dozvoljavamo, ne samo da “paradiraju” već i da nam državu vode, čuj mene uništavaju.

Ako vas seksualno privlače osobe suprotnog spola i ako s njima možete ostvariti čvrstu emotivnu vezu, onda ste potpuno “sigurni”, jer ne postoji ama baš nikakva šansa da vas homoseksualci “zaraze” i prevedu na “svoju stranu”. Ako ste, pak, prikriveni homoseksualac, to se neće promijeniti širenjem mržnje i fizičkim nasiljem prema onima koji su to prihvatili.

Malo tolerancije ne bi bilo na odmet. Vi živite onako kako Vi hoćete, a druge pustite da žive onako kako oni hoće. I sve to u granicama koje zakon postavlja”, napisala je Marićka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79