Markotić: Hrvatska bi trebalo da ide u smjeru izgradnje fabrike vakcina

Nakon što je Aleksandar Vučić sinoć najavio da krajem godine u Srbiji počinje proizvodnja kineske vakcine Sinofarm, Alemka Markotić, direktorka Klinike za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević” u Zagrebu, rekla je da bi i Hrvatska trebala ići u tom smjeru.

“S tradicijom Imunološkog zavoda Hrvatska sigurno ima perspektivu i trebala bi ići u smjeru izgradnje i otvaranja prema biofarmaceutici, otvaranju novih tvornica i bilo bi dobro da je dio u vlasništvu Republike Hrvatske jer time osigurava stratešku poziciju, ali i otvaranje prema drugim kompanijama, što su učinile brojne druge zemlje”, rekla je Markotićeva prenose hrvatski mediji.

Podsjećamo, Vučić je sinoć u Abu Dabiju dogovorio da se, zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kinom, u Srbiji proizvodi vakcina protiv korona virusa, kineske kompanije Sinofarm.

Prema Vučićevim riječima Srbija će biti u stanju da proizvodi dva ili tri miliona vakcina mjesečno i s onim što će da radi sa Sputnjikom na Torlaku imaće ogromnu snagu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79