Maskirane i naoružane Zeničanke pljačkale supermarkete

Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenici potvrdio je optužnicu zeničkog Kantonalnog tužilaštva protiv dvije Zeničanke, zbog sumnje da su maskirane i naoružane pljačkale prodavnice u tom gradu.

Adrijana Halilović i Alma Balija, obje ranije neosuđivane, terete se za četiri razbojništva u sticaju.

Kako piše u optužnici, one su 19. septembra 2018. godine, oko 21.10 sati ušle u minimarket “Bingo” u ulici Ćire Truhelke u Zenici. Obje su bile maskirane, jedna je u ruci nosila nož, a druga sprej u jednoj i plastični pištolj u drugoj ruci.

– Prijetnjom da će upotrebom spreja i plastičnog pištolja izravno napasti na njen život i tijelo, sprejem je pošpricala zaposlenicu K. S. i uperila plastični pištolj u nju, naredivši joj povišenim glasom: “Daj pare, vadi pare!”, što je S. u strahu za svoj život i učinila i iz kase za kojom je stajala izvadila ladicu sa novcem i predala joj je – navodi se u optužnici.

“Daj pare, daj pare!”

Druga osumnjičena za to vrijeme, držeći nož u ruci, prišla je zaposlenici H. Dž., te prijeteći joj nožem, lijevom rukom je uhvatila za prsa i odgurnula prema zidu između dvije kase.

– Potom je prišla kasi za kojom je stajala zaposlenica L. D. kojoj je naredila povišenim glasom: “Daj pare, daj pare!” pa je L. D. u strahu za svoj život iz ladice kase izvadila dvije kese s novcem i stavila ih na pult koje je osumnjičena uzela – dodaje se u optužnici.

Dalje se navodi da je osumnjičena od zaposlenice tražila da joj preda još novca, nakon čega je ona, u strahu za svoj i život svojih radnih kolegica otvorila ladicu, pokazujući joj da više nema novca. Kada su se uvjerile u to, sa prisvojenih 1.270 KM udaljile su se u nepoznatom pravcu.

Na sličan način, mjesec i po kasnije, opljačkale su “Konzum”na Bulevaru Ezhera Eze Arnautovića u Zenici.

U market su upale oko 20 sati. Ponovo su obje bile maskirane. Alma je u ruci nosila nož sa dužom oštricom, dok je Adrijana imala plastični pištolj.

U trenutku pljačke u prodavnici su bile dvije uposlenice i kupac.

– Upotrebom sile i prijetnjom plastičnim pištoljem i nožem da će napasti na život i tijelo zaposlenica i kupca koji su se nalazili u marketu, uperile su plastični pištolj i nož prema zaposlenicama M. P. i T. V., obraćajući im se povišenim glasom: “Ovo je pljačka, daj pare!” – navodi se u optužnici.

Potom je Alma otišla iza pulta i iz kase uzela 1.140 KM u raznim apoenima, dok je za to vrijeme Adrijana stajala na ulaznim vratima sa uperenim pištoljem u zaposlenice, nakon čega su pobjegle.

Isti dvojac ponovo se u akciji našao i godinu kasnije, 28. novembra 2019. godine, a na meti im je tada bio supermarket “Best” u naselju Crkvice.

Za razliku od ranijih pljački, ovoga puta obje su imale plastične pištolje.

– Nagele su se preko pulta gdje se nalazila kasa i upotrebom sile i prijetnjom pištoljima da će napasti na život i tijelo zaposlenica navedenog marketa, pištolje uperile prema njima, izazivajući na taj način kod njih strah za život. Potom su iz kase slobodnom rukom uzele i prisvojile novac u iznosu od 920 KM u različitim apoenima, nakon čega su se sa prisvojenim novcem udaljile u nepoznatom pravcu – stoji u optužnici.

U januaru ove godine ponovo su krenule u pljačku “Konzuma” na Bulevaru Ezhera Eze Arnautovića, koji su više od godinu ranije već jednom opljačkale.

Promijenile taktiku

Ovoga puta imale su drugu taktiku – jedna je izigravala kupca, dok je druga pljačkala.

Pa je tako, navodi se u optužnici, 2. januara, oko 18.20 sati Adrijana ušla u market i posmatrala njegovu unutrašnjost i prisutne kupce, pa kad se uvjerila da će iz njega izaći i posljednji kupac, o tome SMS porukom obavijestila Almu.

– Ona je odmah po obavijesti maskirana ušla u market, noseći u ruci plastični pištolj, odgurnula je rukama Halilović Adrijanu prema unutrašnjosti marketa, te upotrebom sile i prijetnjom plastičnim pištoljem da će napasti na život i tijelo zaposlenice H. F. koja se nalazila u pultu za kasom, mašući joj pištoljem dala znak da napusti prostor pulta, što je uposlenica i učinila. Potom je iz kase uzela i prisvojila novac u iznosu od 777,40 KM u različitim apoenima, dok je za to vrijeme Adrijana stajala u unutrašnjosti marketa i pratila dešavanje. Nakon toga se Alma Balija sa prisvojenim novem udaljila u nepoznatom pravcu – navodi se u optužnici.

Optuženim se na teret stavlja da su upotrebom sile i prijetnjom da će napasti život i tijelo druge osobe, oduzele tuđu pokretninu s ciljem sticanja nezakonite imovinske koristi, čime su počinile razbojništva, za koja je zaprijećena zakonska kazna od pet godina ili viša prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79