Masovna otpuštanja: U RS-u 300 radnika ostalo bez posla

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj nalazi se u velikoj krizi. Smanjena potražnja i proizvodnja doveli su do masovnih otpuštanja radnika, a vlasnici kompanija ističu da se situacija nikada nije činila težom.

U prva dva mjeseca ove godine, proizvodnja u ovoj industriji smanjena je za otprilike 14 posto, što je rezultiralo otpuštanjem blizu 300 radnika.

Direktor firme Sanino Derventa, Radovan Pazurević, naglašava za FTV da ovakva situacija predstavlja izazov kakav do sada nisu iskusili.

Nije samo ova industrija pogođena, već i šira ekonomska sfera RS-a, čemu su pridonijele globalne ekonomske poteškoće. Trendovi na tržištu ne pokazuju znakove oporavka, a situacija se čini sve beznadežnijom.

Predsjednik Unije poslodavaca RS-a, Zoran Škrebić, ističe da su mjere koje će sačuvati ekonomiju RS-a u ovim teškim vremenima od ključne važnosti. S druge strane, iz Vlade RS-a obećavaju pomoć, ali nisu otkrili konkretne korake koje planiraju poduzeti.

Ministar privrede i preduzetništva RS-a, Vojin Mitrović, napominje da je potrebno pažljivo razmotriti svaku mogućnost pomoći kako bi se izbjegle dodatne posljedice po budžet Vlade RS-a.

Najviše pogođene su izvozno orijentisane firme, čije su narudžbe iz inostranstva značajno smanjene. Ovo je dovelo do zatvaranja nekoliko firmi u oblasti tekstilne industrije, uključujući i primjer “Mila tekstila” iz Prijedora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79